Ski’s

Sinds het ontstaan van de wintersportvakantie heeft de ski al verschillende fases doorstaan. Van een platte rechte lat van hout naar een carve ski waar geavanceerde materialen zorgen voor stabiliteit en comfort. Met de komst van de carve ski in 1993 is er een hele hoop veranderd. 

Winter Image Banner 728 x 90

De gedachte achter de carve ski is dat de skiër makkelijker en sneller bochten kan draaien. De radius en taillering van de ski zorgen ervoor dat we de ski’s makkelijker kunnen sturen. Wat houdt dit precies in?

Radius ski:
De radius van de ski geeft de draaicirkel van de ski aan en laat zien hoe lang het duurt voordat een ski een bocht volledig gesneden en afgerond heeft.

Taillering ski:
De taillering kun je aflezen aan het verschil in breedte tussen de punt, midden en einde van de ski. De taillering wordt vaak met drie cijfers aangegeven. Voorbeeld hiervan kan zijn: 110 – 96 – 100.

Ski’s kun je onder verdelen in drie grote groepen:

 • De allround groep
  80% van de Nederlanders bevindt zich in deze groep. De recreatieve skièr heeft deze nodig, omdat deze ski vergeving zindelijk is.
  – Beginners €200-400
  – Gevorderde €300-500
  – Top performers €400-600
 • Wedstrijd groep
  Deze ski’s zijn verstijfd en verzwaard om meer controle te houden met grotere snelheden. Carbon, titanium en gesinterd belaag maakt deze ski duur.
  – Slalom ski’s €399-699
  – Super G ski’s €400-800
  – Afdaling ski’s €500-800
 • All mountain ski’s
  – Bredere carve ski’s
  – Twintip ski’s (twee kanten hoog oplopend) Breedte onder de ski’s kunnen oplopen tot 90 mm

Je hebt ook een doelgroep dames ski’s. Daar zit verschil in, in vergelijking met de algemene ski’s. De dames ski’s zijn vaak iets lichter in constructie. Qua bouwwijze is de belijning van de ski aangepast aan de dame. De binding aan de achterkant is vaak iets verhoogd waardoor je sneller naar voren gedrukt wordt (de ideale basishouding). Maar ook veel dames kunnen uitstekend overweg komen met de algemen ski.

Veel mensen kunnen van de buitenkant niet zien wat er aan de binnenkant  van de ski’s zit. De kennis is beperkt om dat mensen uit te leggen. Bij de goede specialisten kunt u dan goed terecht, maar niet alle winkels hebben die kennis in huis. Let er goed op welke skiwinkel je uitkiest voor je advies!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in