Skihandschoenen en wanten

Skiën of snowboarden gaat altijd gepaard met het dragen van skihandschoenen. Er zijn dan ook een groot aantal merken actief in de handschoenen branche die zich op verschillende manieren proberen te onderscheiden. We zien tegenwoordig handschoenen op de markt met touchscreen functie en koptelefoon bediening systemen. Toch is en blijft de basisfunctie van de skihandschoen het warm en droog houden van de handen tijdens de wintersport. Deze functie is dan ook het allerbelangrijkste en om dat voor elkaar te krijgen worden er verschillende stoffen gebruikt zodat de handschoen winddicht, waterdicht en adement is. 

Winter Image Banner 728 x 90

De handen zijn het meest transpirerende onderdeel van het lichaam. Tijdens het skien wordt het zweten van de handen alleen maar meer gestimuleerd. Het uitzoeken van goede handschoenen is daarom ook van essentieel belang. De fout die veel gemaakt wordt is dat mensen handschoenen kopen die ‘te’ waterdicht zijn. Hierdoor kan het vocht niet naar buiten en het gevolg hiervan zijn vochtige handen.

Bij de aankoop dient er gelet te worden op de materiaalsoorten van de handschoenen. De verschillende soorten zijn:

 • Nylon handschoen/ polyesterhandschoen
  Deze zijn over het algemeen relatief goedkoop. Zijn wel waterafstotend, maar niet waterdicht. Hebben een coating nodig om optimaal waterdicht te zijn. De stof wordt in heel veel soorten handschoenen verwerkt, omdat de eigenschappen over het algemeen goed zijn. Vaak geldt: hoe duurder de nylon/polyester handschoen des te beter het ademend vermogen.
 • Leren handschoenen
  Leer is van nature al een ademend product. Het heeft een hoge waterafstotende factor, maar is van nature niet 100 procent waterdicht. Om de waterafstotende factor te verhogen moet het leer geimpregneerd worden. Veel merken gaan in samenwerking met Gore-Tex, om de waterdichtheid en het ademende vermogen te verhogen. Een mooi voorbeeld van leren wintersporthandschoenen zie je in de plaat hierboven, van het merk Hestra
 • Gore-Tex handschoenen
  De grote waterdichtheid van Gore-Tex handschoenen komt onder andere doordat de stiknaden worden gelast. Hierdoor zorgen de producten van Gore-Tex voor een 100% waterdichte bescherming. Zelfs in een bak met water blijft de binnenkant droog. Deze producten ontstaan door het verbinden van speciaal membraan in combinatie met hoogwaardig textiel. Gore-Tex is waterdicht, winddicht en heeft een zeer hoge ademende functie. Gore-Tex is vrij selectief in het aangaan van samenwerkingen, wat betekent dat niet elk merk de Gore-Tex techniek kan gebruiken.
 • Sympatex handschoenen
  De Sympatex membraan is gemaakt van hydrofiel polyester. Het kan ook aangeduid worden als monolitisch membraan. Het water van buitenaf kan niet naar binnen, maar het vocht aan de binnenkant kan wel getransporteerd worden naar buiten. De ademende functie van Sympatex handschoenen is dan ook erg groot. Meerdere merken gebruiken sympatex met een eigen naam. Hierdoor hoeven zij de licentie rechten niet te kopen. 

Naast het warm houden van de handen moet een handschoen ook bescherming bieden. Bij de snelheden die met skien behaald worden zijn de ski’s vergelijkbaar met een scherp mes. Als een ski tijdens de val in aanmerking komt met de hand, is het de vraag of deze nog optimaal kan functioneren in de toekomst.

Het kopen van goede handschoenen is dus van essentieel belang!
Een beetje goede handschoen begint vanaf €40,-, maar de prijs kan oplopen tot wel €249,-. Vaak geldt: hoe duurder de handschoen, hoe beter het ademend vermogen, winddicht vermogen en waterdicht vermogen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in