Winterbanden

Winterbanden? Heb ik dan winterbanden nodig? Dat is de vraag die elke vakantie weer terug komt. Winterbanden zijn belangrijker dan de meeste mensen denken. Uit onderzoek is gebleken dat een winterband bij een temperatuur onder de 7 graden Celsius beter contact met het wegdek heeft dan een normale zomerband.  Gedurende de winterperiode is de temperatuur vaak onder deze grens, dus het gebruik van winterbanden is zeker aan te raden. Zelfs als er geen sneeuw ligt maar de temperatuur wel onder de 7 graden Celsius is, is het verschil gigantisch in vergelijking met een normale band.

Duitsland:
Je voertuig moet aangepast zijn aan de omstandigheden. Als je niet de geschikte winteruitrusting hebt riskeer je een boete. Als uit onderzoek blijkt dat je niet hebt gehouden aan de voorschriften kan dit sneller leiden tot medeaansprakelijkheid voor een ongeval en tot strafrechtelijke vervolging. Het is in Duitsland dus verplicht om in winterse omstandigheden met winterbanden te rijden!

Frankrijk:
De wet die in Frankrijk geldt is, dat je voortuig aan de weersomstandigheden aangepast moet zijn. Op sommige wegen is het rijden met sneeuwkettingen verplicht.

Zwitserland:
In Zwitserland geldt geen verplichting voor het rijden met sneeuwbanden. Daarentegen kan het wel een grote rol spelen bij de aansprakelijkheid van een ongeluk. Het is dus aan te raden om wel met winterbanden te rijden in dit land

Italië:
Het niet gebruiken van winterbanden in Italië kan leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen en kan leiden tot strafrechtelijke gevolgen. Op bergwegen wordt met borden aangegeven of het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen verplicht is.

Oostenrijk:
In Oostenrijk is het gebruik van winterbanden verplicht van 1 november tot 15 april. Op bepaalde wegen moet je met sneeuwkettingen rijden, dit wordt aangegeven met een blauw verkeersbord. Je mag niet verder rijden als blijkt dat je niet aan deze criteria voldoet. De sneeuwkettingen moeten worden aangelegd op de aangedreven wielen.

Noorwegen:
In Noorwegen is het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht, wel moet je banden hebben met voldoende profiel (3mm). Daarbij geldt wel dat het persoon zonder winteruitrusting verantwoordelijk wordt gesteld voor de schade.

Bij de aankoop van winterbanden moet op een aantal punten gelet worden. Wat veel wintersporters doen is het kopen van tweedehands winterbanden of huren deze bij een auto dealer. Let daarbij op dat er geen slag in het wiel zit. Koop voor de winterbanden geen dure velgen. Bij het gebruik van sneeuwkettingen kunnen deze beschadigen, en dat zou zonde zijn. Daarnaast kan de pekel en zout die op de wegen gestrooid worden de velg beschadigen.

Een sneeuwband herken je aan het profiel van de band. Een winterband heeft in het midden van de band ‘lamellen’. Deze hebben de functie om de grip te vergroten. Laat je bij de dealer goed informeren over de winterbanden. Bij elke auto hoort een ander soort winterband. In Duitsland kan je van de weg  worden gehaald als zij merken dat je band een te lage snelheidscodering heeft.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in