Sneeuwkettingen

Een goede voorbereiding op de wintersport is het halve werk. De vakantie begint met de reis, die velen nog steeds met de auto afleggen. Onderweg kan het voorkomen dat je in zware sneeuwval terechtkomt. Wanneer de winterbanden niet genoeg grip meer bieden, zal er uitgeweken moeten worden naar andere mogelijkheden om toch de reis voort te zetten.

Traditioneel kiezen mensen dan vaak voor sneeuwkettingen. De voordelen van sneeuwkettingen zijn dat ze sterk en slijtvast zijn. Daarnaast bieden ze zeer veel grip in zware sneeuwomstandigheden. De nadelen zijn echter ook bekend. Zo zijn ze zwaar en nemen veel ruimte in beslag. Daarnaast kost het zeker voor de wat minder geoefenden onder ons veel tijd en is het lastig om de kettingen te monteren. Als laatste is de kans op beschadiging van de lichtmetalen velgen groot. Belangrijk is dat de kettingen in ieder geval altijd op de aangedreven wielen gemonteerd worden. Bedenk dus goed of je auto voor of- achterwielaangedreven is bij de montage. Bij vierwielaangedreven auto’s adviseren wij om de kettingen op de voorwielen te monteren. Zeker bergaf bieden de kettingen dan de meeste grip, omdat de meeste remdruk naar de voorwielen gestuurd wordt.

Sinds een aantal jaar is er een alternatief voor sneeuwkettingen, de zogenoemde ‘sneeuwsokken’ voor de auto. Dit zijn feitelijk stoffen ‘sokken’ die de banden scheiden van de sneeuw. Ze zijn ontworpen voor moderne auto’s en verstoren de werking van veiligheidssystemen als ABS en ESP niet. Daarnaast is de kans op beschadiging van de lichtmetalen velgen een stuk kleiner. Ook zijn ze slechts in een handomdraai te monteren en zijn ze licht van gewicht en nemen weinig ruimte in beslag. Uiteraard zijn er ook nadelen. In zeer extreme omstandigheden bieden sokken minder grip dan kettingen en ze zijn minder slijtvast. Daarnaast zijn ze niet in ieder land geschikt bevonden als alternatief voor kettingen. Voor de incidentele wintersporter zijn de sneeuwsokken echter een uitstekend alternatief ten opzichte van de traditionele sneeuwkettingen.

Bandensprays
Verschillende productenten leveren een lijmachtige substantie in een spuitbus. Door middel van sprayen breng je een lijmlaag aan op de banden. Qua gebruiksvriendelijkheid scoort deze manier goed, maar qua praktisch nut op wintersport erg laag. De sprays geven weinig grip op sneeuw en ijs, waardoor ze niet geschikt zijn als vervanging voor sneeuwkettingen.

Touwkettingen
Wintersporters die weinig geld uit willen geven aan sneeuwkettingen kiezen voor deze soort sneeuwkettingen. Deze wordt niet aanbevolen om te gebruiken omdat zij lastig te monteren zijn en dat soms wel twee uur in beslag kan nemen.

Stalenring kettingen
Stalenring kettingen zijn de meest gebruikte sneeuwkettingen. De ketting wordt over het wiel gehangen en vastgemaakt met haken.

Snelmontagesystemen
Deze sneeuwkettingen zijn het meest kostbaar en zorgt voor de meeste voorbereidingstijd. Voor dat je op vakantie gaat moeten er snelmontagemoeren geplaatst worden op de aangedreven wielen. De ketting moet daarnaast precies op maat worden gemaakt. Het voordeel van deze ketting is dat je op het moment dat je ze nodig hebt de ketting snel bevestigd heeft. Tijdens het rijden trekken de kettingen uit zichzelf strak.

Het is belangrijk de kettingen niet te strak te spannen. Hierdoor kunt u de band beschadigen. Zorg ervoor dat de ketting rond de band kunnen bewegen. Hierdoor versterk je de werking van de ketting en heeft de band het meeste grip.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in