Auto

De auto is nog steeds een van de meest gebruikte vervoersmiddelen richting de Alpen. Dat aan dit vervoersmiddel aandacht besteedt moet worden is dus zeker aan te raden. Het onderbreken van de reis richting de bergen wegens gebreken aan de auto, zijn omstandigheden waar niemand op zit te wachten. Extreem koude temperaturen, hevige sneeuwbuien en het rijden van veel km achter elkaar. Factoren waar de meeste auto’s in Nederland niet mee te maken krijgen. De auto moet dus bestendig zijn tegen de winter en moet langs de dealer voor een winterbeurt.

Elk jaar stranden er wintersporters in het buitenland door gebreken aan de auto. De meest voorkomende pechgevallen zijn:

  • Ongeluk door slechte banden
  • Vastgevroren handrem
  • Vastgevroren deursloten
  • Niet startende auto (meestal door accu problemen)
  • Bevroren koelvloeistof
  • Slecht functionerende gloeibougies

Hoe deze pechgevallen voorkomen:

Winterbanden:
Winterbanden worden steeds vroeger in het seizoen geadviseerd. Zeker met winterse omstandigheden is het gebruik van winterbanden noodzakelijk. Zorg goed dat je geschikte winterbanden zoekt voor je auto. Hierbij een website waarbij geschikte winterbanden vergeleken kunnen worden.

Vastgevroren handrem:
Is de handrem vastgevroren? Probeer dan een aantal keer de handrem strakker aan te trekken. Als dat allemaal niet lukt moet u een hulpdienst inschakelen. Om dit allemaal te voorkomen adviseren wij om de auto altijd in een versnelling te zetten inplaats van de handrem te gebruiken.

Vastgevroren Sloten:
Met de koude weersomstandigheden komt het vaak voor dat sloten van de auto bevriezen. Zorg er dus altijd voor dat er ‘slotontdooier’ aanwezig is en doe deze voor de zekerheid in je skitas. Spuit in het sleutel gat en draai voorzichtig de sleutel om. Trek niet te hard aan de sleutel, voor u het weet heeft u uw sleutel afgebroken. Om de kans op bevriezing van de sleutelgaten te verkleinen adviseren wij om een vocht verdrijvende spray in de sloten te spuiten.

Batterij/Accu pechgevallen:
Normaal gesproken functioneert een accu het beste als de omgevingstemperatuur 21 graden Celsius is. Door de lage temperaturen zal de inhoud van de accu dalen met 45%. Een accu laat zich zelf op wanneer de auto aan het rijden is. Wintersporters die normaal gesproken korte afstanden rijden, hebben een grotere kans om met een lege batterij/accu te staan dan mensen die normaal gesproken langere afstanden rijden.
Tegenwoordig zijn de nieuwere auto’s van de meest luxe snufjes en gadgets voorzien. Al deze apparatuur slurpt de accu leeg waarbij de kans op een lege accu tijdens winterse periodes alleen maar groter wordt. Zorg dus altijd voor een gezonde en volle accu!!

Bevroren koelvloeistof:
Zorg ervoor dat twee keer per jaar de koelvloeistof vervangen wordt. Bij de aanschaf koelvloeistof moet er gekeken worden dat het bestendig is tot minstens -30 graden Celsius.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in