Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Houd rekening met ‘laadpaalfiles’ onderweg naar de wintersport

Autobahn © Mike Muller

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, maar mogelijk gaat deze trend ook voor problemen zorgen tijdens de drukke dagen die eraan komen. Uit een onderzoek van KPMG blijkt namelijk dat er zo’n 8000 tot 10.000 elektrische auto’s onderweg zullen zijn van Nederland naar Oostenrijk in de voorjaarsvakantie. Zijn er voor deze hoeveelheden wel genoeg laadpalen? KPMG waarschuwt voor een ‘laadpaalfiles’ op weg naar de wintersport.

Drukte en files bij laadpalen richting de wintersport

De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in laadpalen in veel landen in Europa. Toch verschilt het aanbod enorm, op sommige plekken zijn veel opties op andere een stuk minder. Met de voorjaarsvakantie in het vooruitzicht kan het goed zijn dat je de aankomende twee weken last krijgt van een ‘laadpaalfile’. De elektrische auto’s moeten namelijk allemaal ongeveer twee, drie of vier keer laden onderweg. Vooral op 25 februari en in de buurt van Frankfurt worden er problemen verwacht. Stijn de Groen van KPMG heeft het over een ‘elektrische zwarte zaterdag’ in het AD. De rijen zullen naar verwachting maximaal 60 minuten zijn… Wees daarop voorbereid.

Hier wordt de drukte verwacht

Zoals al genoemd zal het vooral 25 februari erg druk worden bij de laadpunten. Dan is het de start van de vakantie voor het midden en noorden van Nederland. Daarnaast keren op deze dag ook alle wintersporters uit het zuiden van Nederland weer terug naar huis. Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat 90% van de wintersporters tussen de 05:00 uur en 08:00 uur zal vertrekken. Beide verkeersstromen zullen elkaar waarschijnlijk tegenkomen in de buurt van Frankfurt. Zorg er dus voor dat je voor of na Frankfurt pas gaat laden. Een strakke planning is van belang!

Enkele handige tips!

Om deze extra wachttijden te voorkomen is het handig om enkele veranderingen te maken in de planning. Zo worden bijvoorbeeld wintersporters die uit het noorden van Nederland komen aangeraden om de alternatieve route via de A45 te nemen. Ook kun je ervoor zorgen om voor Keulen al een keertje te laden, dan vermijd je de laadpaalfiles bij Frankfurt. Wat je nog meer kunt overwegen?

  • Plan je route met extra alternatieve laadpunten
  • Check tijdens je reis de drukte bij de snelladers (onder andere in de app van Tesla kun je zien hoeveel palen er op dat moment bezet zijn)
  • Laad wanneer er plek is, niet wanneer je accu bijna leeg is
  • Check bij welke verschillende snelladers je allemaal kunt laden, zo vergroot je misschien het aanbod
  • Plan je stop bij een lunch/avondeten plekje om de wachttijd te verkorten
  • Vertrek na of voor de drukte (bijvoorbeeld al op vrijdagochtend of pas zondag)
  • Boek een overnachting onderweg met laadpaal, zo vermijd je de grote drukte en verminder je het stresslevel.

Meer tips over elektrisch rijden!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in