Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Honderden mensen hele nacht vast op berg door gondelstoring

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In de nacht van maandag op dinsdag hebben honderden personen de nacht noodgedwongen moeten doorbrengen in het bergstation van de Banff Gondola. Hevig onweer veroorzaakte een stroomstoring in de lift, waardoor mensen zowel op de berg als in de gondels vast kwamen te zitten. De gondel brengt bezoekers doorgaans naar Sulphur Mountain in het Banff National Park in de Canadese Rocky Mountains.

Stroomstoring met grote gevolgen

Nadat duidelijk werd dat de gondellift niet verder kon, is er een reddingsactie gestart. Er zaten mensen vast op de berg, maar ook in de gondels van de lift. De personen die in de gondels vastzaten, zijn met een noodaandrijfsysteem naar het bergstation vervoerd. Helaas kon de reddingsactie vanwege het bliksemgevaar niet worden vervolgd. Zo’n 400 tot 500 personen moesten daarom noodgedwongen overnachten in het bergstation van de gondel. Het is dan wel augustus, maar op de berg is het behoorlijk koud. Alle gasten kregen speciale dekens om warm te blijven. Later op de avond is er ook voor eten gezorgd door de liftmedewerkers.

Uit dit bericht van een van de bezoekers op social media blijkt dat er maar weinig communicatie was over de situatie naar de bezoekers. Zo zag het er ’s avonds uit in het bergstation:

Hoe het is afgelopen?

Sommige mensen besloten midden in de nacht en vroeg in de ochtend het heft in eigen handen te nemen door de berg af te lopen. Dit is een route van ongeveer 5,5 kilometer. Andere personen bleven op de berg wachten tot het onweer wegtrok en de reddingsactie voortgezet kon worden. ’s Ochtends zijn helikopters ingezet om iedereen van de berg te halen. Rond 11.00 uur was iedereen weer veilig bij het dalstation van de lift. De gondellift is later die de dag, rond 16.00 uur weer heropend voor nieuwe bezoekers.

Reactie van Banff Gondolas

Na het incident heeft het bedrijf achter de gondellift alle medewerkers, hulpdiensten en het team bedankt. Ook de gasten zijn genoemd in het bericht op social media en bedankt voor hun begrip.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in