Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Hoeveel kilometer kun je gemiddeld skiën/snowboarden per dag?

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Als wintersporter leg je ongemerkt best veel kilometers af. Maar hoeveel zijn dat er nou en wat is gemiddeld? Met de huidige technologie kun je van alles bijhouden op een skidag. Hoeveel kilometer kun je skien per dag? Ben jij een relaxte skiër of een echte kilometervreter? En wat is gemiddeld, deze laatste vraag hebben we uitgezocht.

Apps die data meten

Met behulp van de technologie van verschillende apps, zoals Skitrack en Skiline.cc, is het aan de hand van je skipas mogelijk om te zien hoeveel kilometer je hebt geskied op een dag. Om daarachter te komen voer je jouw skipasnummer in op de website of de app en daarna krijg je een volledig overzicht van wat je zoal gedaan hebt. Je ziet welke liften je hebt genomen, hoeveel hoogtemeters je hebt afgelegd en dus ook hoeveel kilometer je hebt geskied. Maak jij al gebruik van deze apps?

Gemiddeld skiën/snowboarden per dag

Maar, zit je nu boven of onder het gemiddelde aantal kilometers per dag? Dat is natuurlijk interessant om te weten! Hoeveel je per dag kunt skiën is erg afhankelijk van je conditie, de omstandigheden, de grootte van de groep, wachttijden bij de liften, hoeveelheid pauzes die je neemt, tijd van het jaar en je fysieke gesteldheid. Ook hangt het van allerlei factoren in het skigebied af. Zo draaien de liften bijvoorbeeld in het ene skigebied sneller als het andere. Bij een hogere snelheid ben je bijvoorbeeld sneller boven en kun je dus sneller weer naar beneden. Ook kan het zicht slecht zijn, waardoor je gedwongen bent langzamer te skiën/snowboarden. Het is geen wedstrijd op de piste en neem vooral je tijd! Bij een hoge snelheid op de piste is het van belang dan je genoeg controle hebt, anders ontstaat er roekeloos gedrag!

Hoeveel kilometer kun je skien/snowboarden per dag?

Aantal skiuren per dag

Om het gemiddelde te bepalen hebben we verschillende dingen bekeken. Zo zijn er erachter dan een gemiddelde wintersporter ongeveer twee tot drie skiuren per dag heeft. Dit zijn de tijden dat je echt op je ski’s/snowboard staat om af te dalen. Ben je echt van begin tot einde op de berg, dan is een skidag zes tot zeven uur. Maar, veel wintersporters nemen de tijd voor onder andere een pauze, ook zit je een groot gedeelte van de dag in de skilift en kun je dus niet skiën/snowboarden. De echte fanatiekelingen komen soms iets hoger uit qua skiuren per dag.

Hoeveel kun je skiën/snowboarden per uur?

Maar hoeveel red je dan om te skiën/snowboarden per uur? Skiërs en snowboarders halen op sommige pistes snelheden van meer dan 80 km per uur. En nee, dan hebben we het niet over wedstrijdskiërs, maar amateurs die slechts een week per jaar op wintersport gaan. Echter ligt de gemiddelde snelheid een stukje lager. Daarbij moet je ook nog eens rekening houden met het feit dat je onderweg ook nog een stopt om bij te komen of op andere in je skigroepje te wachten. De meeste skiërs halen op een gewone relaxte manier maxima van 40 tot 50 km per uur. Hier moet je alle stops, het feit dat je je ski’s/snowboard bij een gondel uit moet trekken, dat je ook veel remt op de piste, etc. wel nog vanaf halen. Daarnaast ben je op de piste waarschijnlijk ook niet de hele dag bezig om je snelheidsrecord te verbreken.

Het aantal kilometer dat je daadwerkelijk in een uur haalt, ligt dus flink lager. Ski je echt flink door, dan kun je richting de 20 kilometer per uur halen, maar voor de meeste skiërs/snowboarders ligt dit toch wel dichter bij de 10 of minder dan 10.

Een ruime schatting

Dit betekent dat je als gemiddelde wintersporter zo’n 20 tot 40 km per dag kunt skiën. Voor beginners zal dit minder zijn en sommige gevorderden kunnen wel tot wel 60-100 km per dag komen. De app Skiline heeft een aantal jaar geleden in de data gekeken wat het gemiddelde van alle gebruikers is. Dit kwam in 2019 uit op zo’n 31 km per dag. Deze conclusie is getrokken met de data van januari. In deze maand wordt er gemiddeld meer geskied, dan bijvoorbeeld maart. Dit komt doordat het weer in maart vaak prettiger is en mensen hierdoor sneller een terrasje pakken.

Hoeveel ski jij per dag ongeveer?

Het blijft natuurlijk erg persoonlijk hoeveel je kunt skiën per dag. Dus, tijd voor een eigen onderzoekje!

Lees ook: Top 10 grootste skigebieden in Oostenrijk

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in