Nieuwsalert per mail ontvangen

Hoe kom je met warme handen de wintersportvakantie door?

Het is vreselijk, koude handen. We hebben er allemaal wel eens last van tijdens de wintersport. Je vingertoppen beginnen steeds minder gevoel te krijgen en op een gegeven moment doen ze zeer. Eigenlijk wil je door skiën, maar ben je toch genoodzaakt om ze te laten opwarmen. Weer nieuwe handschoenen kopen en hopen op het beste is vaak het gevolg. GORE-TEX® geeft daarom tips hoe je met warme handen de wintersportvakantie door kan komen. Doe er je voordeel mee!

Hoe zit het nou met koude handen?

Dat we koude handen krijgen door lage temperaturen, weten we allemaal wel. De vraag is welke factoren er spelen en hoe het komt dat handen en voeten vaak het snelst koud aanvoelen. Ledematen krijgen het eerst te maken met de kou. Het blijkt dat wij vijf keer meer receptoren hebben voor kou dan voor warmte. Dit betekent dat we het een stuk sneller koud dan warm hebben. En dat niet alleen, want ook verliezen we warmte vele malen sneller. Hieronder is goed te zien door welke oorzaken handen het snelst blootgesteld worden aan warmteverlies.

Droge handschoenen zijn warme handen

Onze handen voelen het meest aangenaam op een temperatuur van 22 tot 32 graden. Daarom zijn goede handschoenen van groot belang om warme handen te behouden. Skiën is een ontzettend leuke sport, maar kan vaak heel intensief zijn. Zelfs met koude temperaturen tot onder het vriespunt is ons lichaam in staat om te zweten. Je hebt het vast zelf ook wel eens gemerkt. Je kleding plakt en handschoenen krijg je lastig uit en weer aan. Dit komt door de zweetafname.

Doordat je handen vochtig worden, onttrekt de lichaamswarmte drie keer zo snel. Terwijl het zweet een afdaling geleden je net nog op de rug stond, zit je nu bibberend van de kou te wachten in een stoeltjeslift. Veel handschoenen houden het zweet vast, waardoor ze van binnen vochtig kunnen worden. Verder komt sneeuw van buitenaf regelmatig de handschoenen in tijdens het skien. Dus een handschoen die vocht van binnenin naar buiten laat ontsnappen, maar water van buitenaf niet naar binnen laat komen zorgt voor warme handen. Of die er zijn? Jazeker.

Gegarandeerd warme handen meerdere wintersporten lang

Goede handschoenen zijn een belangrijk onderdeel bij het behouden van warme handen. Velen weten echter niet hoe deze goed onderhouden moeten worden. Om lang te genieten van jouw handschoenen is het handig om hier wel van op de hoogte te zijn.

Handschoenen moeten met weinig wasmiddel in lauwwarm water gewassen worden. Ook is het onverstandig om wasverzachter te gebruiken. Geef ze de tijd om te drogen en leg ze niet in de zon of op een verwarming. Hang de handschoenen met de onderkant naar beneden en trek ze aan wanneer ze halfdroog zijn. Maak vervolgens een vuist. Hierdoor behoudt ze haar vorm. Handschoenen kunnen ook op lage temperaturen in de droger.

Wist jij deze dingen allemaal al? Doe er je voordeel mee, want koude handschoenen tijdens de wintersport is verschrikkelijk!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in