Nieuwsalert per mail ontvangen

Het verhaal van James Mort – bijna dood door een lawine

Het is je grootste nachtmerrie als freerider: compleet begraven worden onder een lawine. Je doet daarom ook alles om dat te voorkomen. Opleidingen, goede voorbereiding, lawinegear mee, nee zeggen als je het niet vertrouwt. Als je ook maar denkt dat een lawine mogelijk is ski je die lijn niet en keer je om. Helaas gebeurt het veel te vaak dat wintersporters zonder voldoende kennis, voorbereiding en lawinegear off-piste skiën en in een lawine terecht komen. Zo ook James Mort, die het gelukkig kan navertellen en iedereen wil waarschuwen voor de gevaren.

De datum 30 januari 2015 zal voor altijd in het geheugen van James gegrift staan. Op die dag was hij samen met drie maatjes aan het skiën in Les Crosets, op de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk, toen het fout ging. Wetende dat zijn vrienden geen lawinepieper mee hadden om hem snel te vinden was hij ervan overtuigd dat hij onder de lawine die hij had veroorzaakt zijn laatste adem uit zou blazen. Hij heeft bijzonder veel geluk gehad dat zijn skistok nog net boven de sneeuw uitstak, anders had hij het waarschijnlijk niet overleefd.

Op http://avalanchesurvival.tumblr.com/ lees je zijn indrukwekkende verhaal. In de video zie je het eerste gedeelte van zijn redding. Zijn boodschap: neem altijd de welbekende drie-eenheid mee, maar nog belangrijker is dat je voldoende opgeleid bent voordat je de piste verlaat. Stay safe!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in