Nieuwsalert per mail ontvangen

Half-Nederlandse Hirscher wint Olympisch goud bij combinatie

marcel hirscher

© Atomic Austria GmbH

© Atomic Austria GmbH

Wintersportredacteur

Al bij de allereerste alpine ski wedstrijd van de Olympische Spelen in Zuid-Korea heeft de half-Nederlandse Marcel Hirscher goud gepakt. Hij won de combinatie en liet de concurrenten Pinturault en Muffat-Jeandat achter zich. 

Marcel Hirscher is al jaren de beste alpine skiër ter wereld. Hij heeft al zes overall World Cup titels en zes WK titels op z’n naam en nu mag hij zichzelf ook Olympisch kampioen noemen! Vannacht om 03.30u werd de afdaling geskied en vervolgens vanochtend om 07.00u de slalom.

Van 12 naar 1

Na de afdaling stond Hirscher op de 12e plaats en dat is natuurlijk geen goede uitgangspositie. In de slalom daarna skiede hij echter iedereen helemaal zoek en daardoor kon de 28-jarige skiër zijn eerste gouden medaille op de OS ooit ophalen. De Franse Pinturault eindigde op de tweede plaats met een achterstand van 0,23 seconde. Zijn landgenoot Muffat-Jeandat pakte de derde plek, met 1,02 seconde achter Hirscher. “Dat ik gelijk de eerste kans heb benut is natuurlijk sensationeel. Nu zijn we allemaal een beetje sprakeloos in het team”, vertelde Hirscher op de Oostenrijkse televisie.

De komende dagen staan ook nog de reuzenslalom en slalom op het programma. “De druk is weg, ik kan eigenlijk al naar huis”, grapt Hirscher. “Het is alleen jammer dat ik mijn lederhose vergeten ben”, vertelt hij met het oog op de prijsuitreiking.

 

Wind

Niet alleen werd er tijdens de wedstrijd gevochten tegen de tegenstanders, maar ook tegen de wind. Zeker onderin had Hirscher daar last van. Zoals je wellicht al hebt gezien is de wind al een paar dagen zeer aanwezig op de Spelen. De Nederlandse Niek van der Velden ging door een windvlaag onderuit en voor hem zijn de Spelen daardoor voorbij. Ook de vrouwelijk snowboarders hadden gisteren extreem veel last van de wind.

Wij feliciteren Marcel Hirscher en tellen de medaille voor de helft bij de Nederlandse medaillespiegel. We hopen dat hij dat begrijpt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in