Nieuwsalert per mail ontvangen

Grenscontrole Duitsland-Oostenrijk wederom verlengd

De grenscontroles Duitsland in vanuit Oostenrijk zijn nog niet voorbij. Dat werd donderdag besloten in Brussel. En niet alleen Duitsland mag nog langer controleren. Ook Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben het recht om strenge controles uit te voeren aan de landsgrenzen.

Tot november grenscontrole

In het Schengen gebied, waar de meeste EU landen toe behoren, kun je normaal gesproken vrij rondreizen. Grenscontroles zijn dan ook slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Toch controleert Duitsland al sinds september 2015 zijn grenzen. De reden daarvoor is dat er ernstige bedreiging zou zijn voor de openbare orde en de binnenlandse veiligheid.

Donderdag werd in de EU hoofdstad Brussel besloten dat Duitsland en andere landen hun grenscontroles nog tot 11 november dit jaar mogen verlengen. Die verlenging zou volgens het Schengen verdrag de laatst mogelijke zijn. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt al gesproken over een intensievere inzet van de politie in grensgebieden. Het lijkt er in ieder geval op dat de files bij de grens gaan afnemen het komende winterseizoen.

Skigebieden ondervonden last

De afgelopen twee winters hebben veel skigebieden last ondervonden van de strengere grenscontroles. Die controles zorgden er namelijk voor dat er kilometerslange files stonden voor de grens richting Duitsland. Het vooruitzicht op die files ontmoedigden vooral de Duitse wintersporter die even een dagje of een weekendje wilden skiën.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in