Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Greenpeace beschuldigt Sölden van vernietiging gletsjer voor World Cup

Webcambeeld Sölden 18-9-2023 (© Sölden)

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Onderhoudswerkzaamheden in Sölden zorgen voor opschudding. Volgens Greenpeace wordt de gletsjer met deze werkzaamheden vernietigd. Sinds april zijn er al graafmachines op de gletsjer aanwezig om de piste, die ook voor de World Cup wordt gebruikt, gereed te maken. Volgens de liftmaatschappij zijn de werkzaamheden goedgekeurd en hierbij is rekening gehouden met de natuurbeschermingswet.

Werkzaamheden op de gletsjer in Sölden

In Sölden wordt hard gewerkt aan de piste op de Rettenbachgletsjer, zoals je kunt zien op bovenstaand webcambeeld. Volgens de liftmaatschappij van Sölden gaat het om normale en geplande onderhoudswerkzaamheden die nodig zijn omdat de gletsjer smelt. De werkzaamheden duren van april tot september en beperken zich enkel tot de piste. Voor deze werkzaamheden is ook een vergunning verleend. Deze geldt onder andere voor het smeltgebied op de gletsjer. Sneeuw en ijs dat van het terrein is verwijderd, moet na de terreincorrectie opnieuw worden bedekt, aldus de Oostenrijkse overheid, zo staat in dit artikel van ORF uitgelegd.

Jaarlijks wordt de eerste wedstrijd van het World Cup seizoen gehouden in Sölden op de Rettenbachgletsjer. Die wedstrijd wordt eveneens gehouden op de piste waar nu gewerkt wordt. De rest van het seizoen wordt de piste gebruikt door de ‘gewone’ wintersporter.

World Cup in Sölden
De piste waar de werkzaamheden plaatsvinden, maar dan bedekt onder een laag sneeuw, zoals dat binnenkort ook weer zal zijn.

Greenpeace: “catatrofe”

Greenpeace bracht vandaag een persbericht naar buiten over de werkzaamheden. Zij zeggen een onderzoek te hebben uitgevoerd, na een anonieme tip, en vinden dat de werkzaamheden de gletsjer gedeeltelijk vernielen. Met het onder andere baggeren wordt volgens Greenpeace het ecosysteem verstoord en de biodiversiteit in gevaar gebracht.

Ook heeft Greenpeace kritiek op de FIS. De woordvoerster van Greenpeace, Ursula Bittner, zegt dat de huidige beelden op de gletsjer de uitspraak van de FIS om klimaatpositief te zijn volledig ontmoedigen. Bittner: “De huidige vernietiging van de natuur op de Rettenbachgletsjer is een catastrofe. Hier wordt de skisport en natuurbescherming tegen elkaar uitgespeeld. Onze gletsjers mogen niet het slachtoffer worden van prestigieuze projecten.”

Sölden: “geen invloed op smelten van sneeuw”

Jakob Falkner van de liftmaatschappij in Sölden noemt de kritiek van Greenpeace tegenover de Oostenrijkse persdienst APA “alleen maar kwaadwillend”. Volgens hem zijn dit normale werkzaamheden vanwege het terugtrekken van de gletsjer. “Wij zijn niet diegene die deze situatie veroorzaakt hebben. Wij zijn kleine spelers. De natuur doet met ons wat ze wil.” In zijn reactie verwijst Falkner ook naar een onderzoek van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen (ÖAW). Hierin wordt verklaard dat skigebieden geen invloed hebben op het smelten van sneeuw en het terugtrekken van gletsjers. Of je nu wel of niet op een gletsjer skiet, dit is niet levensbedreigend voor het voortbestaan van de gletsjer. Sölden benadrukt op op hun webcamsite nog eens dat het niet gaat om een uitbreiding van de piste.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in