Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Gletsjers smelten snel door zomerhitte

Wintersportredacteur

We hebben genoten van een hele warme zomer. Ook in de Alpen was het warm en dat heeft gevolgen gehad voor de gletsjers. Het eeuwige ijs is namelijk sneller dan normaal aan het smelten. 

De warme zomer heeft gevolgen op de klimatologische omstandigheden. Er is meer ijs gesmolten dan gemiddeld volgens gletsjeranalist Kay Helfricht.

Meer gesmolten sneeuw

Ieder jaar smelt naarmate de temperatuur stijgt veel sneeuw. Toch blijft er altijd een basislaag liggen. De sneeuw die wel blijft liggen in de zomermaanden, verandert door de jaren heen tot sterk ijs. Hoe hoger de gletsjer ligt, hoe groter de kans is dat er sneeuw blijft liggen.

Door de hitte van afgelopen maanden is meer sneeuw dan gemiddeld gesmolten. Dat levert twee problemen op. De ijslaag werd normaliter bedekt met een redelijke sneeuwlaag die het onderliggende ijs beschermde tegen de zon. Nu dit niet het geval is, smelt het ijs. Ook verandert de sneeuw die de zon wel overleeft in de loop der jaren tot ijs. Dit zal nu dus niet het geval zijn.

 

Verse sneeuw afgelopen dagen

De zomer is nog steeds niet voorbij en als het warm weer blijft, zal er nog meer sneeuw én ijs smelten. Het heeft echter de afgelopen dagen al gesneeuwd, waardoor conclusies pas getrokken kunnen worden in oktober. De gevolgen zijn namelijk afhankelijk van de weersomstandigheden van volgende maand. Wordt het kouder, zal er nog meer sneeuw gaan vallen of wordt het juist weer warmer? Het is altijd lastig te zeggen in de bergen. Momenteel lijkt het er volgens Helfricht niet op dat de sneeuw van afgelopen dagen zal blijven liggen.

Gletsjers hebben het steeds zwaarder

Het klimaat verandert en dat heeft de laatste jaren gevolgen gehad op de gletsjer. Zo is de grootste gletsjer, de Aletschgletsjer, sinds 1870 zo’n 3.000 meter verloren aan lengte. Niet alle gletsjers leiden overigens evenveel onder de klimaatomstandigheden. Het hangt af van de lengte, ijsdikte en hellingshoek hoeveel een gletsjer krimpt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in