Nieuwsalert per mail ontvangen

Alternatieve wintersport: probeer snowkiting!

Wintersportredacteur

In de categorie alternatieve activiteit hebben we weer wat leuks voor je gevonden: snowkiting. Als je in het gewone skiën en snowboarden geen uitdaging meer ziet, is dit misschien wel wat voor jou. Het lijkt een beetje op het gewone kiten. Je gebruikt ook hier een vlieger, maar in plaats van over het water ga je nu over de sneeuw of ijs. Dit kan zowel op je ski’s als op je snowboard.

Snowkiting

Het principe is hetzelfde als bij het ‘gewone’ kiten. Met behulp van de wind en een kite, ook wel vlieger genoemd, beweeg je je over het ijs of de sneeuw. Alleen in plaats van een kiteboard gebruik je hier je een snowboard of ski’s. Het is met snowkiting ook mogelijk om bergop te gaan. Met wind uit elke richting kan je dus zowel bergop als bergaf. Je bent trouwens niet gebonden aan bergen. Je kan ook snowkiten over het ijs op een bevroren meer of over een grote sneeuwvlakte.

 

Ontwikkeling

De afgelopen jaren is het snowkiten erg gegroeid. Ten eerste is de kite zelf verbeterd. Vroeger werden foil kites gebruikt, dat is een kite die uit verschillende ‘cellen’ bestaat. Sommige cellen zijn open aan de voorkant zodat de lucht erdoorheen kan. Tegenwoordig gebruiken de sporters opblaasbare kites. Ook worden sinds 2013 wedstrijden snowkiting georganiseerd. Zowel de Red Bull Ragnarok als de Vake mini-expeditie race is een populaire race. Beiden worden georganiseerd in Noorwegen.

Locatie

Het spreekt wel voor zich dat je niet zomaar op elke piste zomaar mag snowkiten. Er kunnen vervelende ongelukken gebeuren als iemand anders in de lijnen van je kite verstrikt raakt. Buiten de piste moet je op zoek gaan naar grote open vlaktes. Dat kan dus zoals hierboven beschreven op een bevroren meer zijn, maar ook heuvelachtig terrein of een weiland is geschikt hiervoor. Ben je nou niet zo’n goede kiter/snowboarden, laat je dan vooral coachen door een instructeur in het snowkiten. Gebruik google en vind er één in jouw favoriete skiregio.

Andere optie

Mocht het snowkiten toch niet voor jou zijn weggelegd, niet getreurd. In het artikel hieronder vind je een activiteit die iedereen kan doen.

Met ruim 50 km per uur op je buik de piste af?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in