Het is niet alleen in Nederland warm. Ook in Oostenrijk vallen de mussen van het dak. Zo is het in Innsbruck vandaag 30 graden en de komende dagen verandert daar weinig aan. Dat is natuurlijk heerlijk als je in de bergen op vakantie bent, maar het heeft ook z’n nadelen. Een van de nadelen van de extreme hitte en de langdurige droogte is de verhoogde kans op bosbranden die op dit moment in de bergregio’s aanwezig is.
Te droog
Kijkende naar de neerslag en de verdamping van de afgelopen dagen kan maar één ding geconcludeerd worden: in geheel Oostenrijk is het te droog voor midden juni. De droogste regionen vind je in Tirol, Salzburg, Oberösterreich en Niederösterreich, weet weerexpert Klaus Haslinger te vertellen. Deze droge periode is vooral gevaarlijk voor de regio’s met bebossing, want daar kan een brand in korte tijd veel schade aanrichten.
In Portugal overleden dit weekend tientallen mensen aan de gevolgen van een bosbrand en de vrees is dat ook in Oostenrijk een vlammenzee ontstaat die mensen bedreigt. De vele berg- en skidorpen die Oostenrijk telt zijn immers vaak omringd door bossen.
Mens is oorzaak
Waar vooral op gelet moet worden is het handelen van mensen in de bosstreken zelf. Direct of indirect, de mens zorgt voor 85% van de bosbranden in Oostenrijk. En dat is niet alleen doordat er wordt gebarbecued op verkeerde plekken of dat een sigaret uit een lift naar beneden gegooid wordt, maar een oorzaak kan ook minder voor de hand liggend zijn. Zo kunnen zonnestralen door een flesje water voor vuur zorgen (zie onderstaande video).
Vorig jaar
Ook vorig jaar was het raak in de skigebieden. In meerdere skiregio’s ontstonden eind 2016 bosbranden. Toen liep het gelukkig goed af zonder gewonden. Laten we hopen dat we deze droge periode doorkomen zonder branden.
Tip voor skigebieden
Mocht het toch zover komen dat bosbranden ontstaan in skigebieden, dan hebben de Amerikaanse collega’s alvast een goede tip. Gebruik de sneeuwkanonnen. Dat werd ook in het skigebied Snow Summit gedaan in 2015 en dat werkte goed.