Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Geen nieuwe lockdown in Oostenrijk, wel strengere maatregelen

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

De geruchtenmachine ging al op volle toeren merkten we aan jullie vragen via e-mail, telefoon en social media en ook online gingen veel berichten rond over een mogelijke lockdown in Oostenrijk. Via via hadden mensen gehoord dat er een nieuwe lockdown in Oostenrijk aan zat te komen. Zojuist is echter officieel naar buiten gebracht dat er voorlopig geen nieuwe lockdown komt in Oostenrijk. Om het land draaiende te houden, zijn er wel strengere maatregelen ingesteld. Zo zal er strenger gecontroleerd gaan worden op de 2-G-regel en is een FFP2-mondkapje ook in het openbaar verplicht waar afstand houden niet kan.

Alles om een lockdown te voorkomen

In Oostenrijk is zojuist tijdens een persconferentie het nieuwe maatregelenpakket gepresenteerd. Reden voor de nieuwe maatregelen is de sterke opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Deze blijkt veel besmettelijker te zijn dan de deltavariant en om te voorkomen dat de situatie te erg verslechtert, gelden er nieuwe regels. Daarnaast deed Bondskanselier Karl Nehammer een oproep aan alle Oostenrijkers om zich aan de regels te houden en er streng op te controleren. Ook riep hij mensen op zich te laten vaccineren wanneer ze dit nog niet gedaan hebben. Alleen zo kan een eventuele lockdown voorkomen worden.

Nieuwe coronamaatregelen

De bondskanselier kondigde in de persconferentie de nieuwe coronamaatregelen aan. Of eigenlijk aangepaste coronamaatregelen voor Oostenrijk, want veel nieuws is het niet. We zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje.

  • Er geldt vanaf dinsdag 11 januari een controleplicht op de 2-G-regel. Dat wil zeggen dat overal gecontroleerd moet worden om te zien of klanten/gasten voldoen aan de 2-G-regel. Doen ze dit niet en worden ze betrapt, dan kan dat sluiting of een hoge boete als gevolg hebben. Dit geldt niet voor supermarkten.
  • Er geldt vanaf dinsdag 11 januari ook buiten een FFP2-mondkapjesplicht op alle plekken waar geen 2 meter afstand gehouden kan worden. Ook hier wordt strenger op gecontroleerd. Daarnaast kunnen deelstaten zones aanwijzen waar mondkapjes gedragen moeten worden.
  • Je coronabewijs met twee vaccinaties is vanaf 1 februari nog maar 6 maanden geldig na de tweede prik. Over de geldigheid van de booster is niks gezegd.
  • Er zijn aanpassingen gedaan in de quarantaineregels voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die het coronavirus heeft. Op die manier hoeven mensen minder snel in quarantaine. Meer informatie daarover lees je binnenkort op de website van de Oostenrijkse overheid. Let op: er is nog niets veranderd in de quarantaineregels voor Nederlanders bij het inreizen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in