Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Franse gletsjer smelt drie keer zo snel dan normaal

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De grootste Franse gletsjer, de Mer de Glace, is het afgelopen jaar meer dan drie meter ijs verloren. Dat is meer dan drie keer zoveel dan in een gewoon jaar, laat het laboratorium voor gletsjeronderzoek in Grenoble weten.

In totaal verloor de gletsjer gemiddeld 3,61 meter ijs over het gehele oppervlak van 32 vierkante kilometer in de periode van oktober 2014 tot oktober 2015. De laatste 30 jaar krimpen de gletsjers vanwege de opwarming van de aarde stukje bij beetje. Gemiddeld verliest een gletsjer vanwege de opwarming van de aarde een meter per jaar. De snelheid waarmee er dit jaar ijs werd verloren is uitzonderlijk. De reden voor het snelle smelten dit jaar is niet alleen de extreme hitte van afgelopen zomer, maar ook de ontbrekende neerval.

De Mer de Glace is niet de enige gletsjer in Frankrijk die het zwaar te verduren heeft. Alle gletsjers hebben het zwaar. Volgens de huidige berekeningen is de gletsjer van Saint Sorlin in 2060 helemaal verdwenen en zouden in 2100 alle gletsjers onder de 3500 meter verdwenen zijn.

Kunnen onze kleinkinderen nog wel skiën?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in