Nieuwsalert per mail ontvangen

Fohn-wind zet skiliften noodgedwongen op pauze

Wintersporters die vorige week op wintersportvakantie waren, hebben het al meerdere keren meegemaakt. Skiliften die noodgedwongen stilgezet moesten worden door te hoge windsnelheden. Ook voor de komende weken dienen wintersporters met deze omstandigheden rekening te houden. In vergelijking met vorig jaar hebben de skiliften een stuk vaker stilgestaan wegens harde windvlagen.

Op de Patscherkofel ten zuiden van Innsbruck in Tirol werden windsnelheden gemeten van circa 160 km per uur. Het Centraal Instituut voor Meteorologie (ZAMG) heeft dit jaar al negen dagen gemeten waarbij windsnelheden boven de 120 km per uur zijn gemeten. Dit is een veel hoger gemiddelde in vergelijking met andere jaren.

Wintersporters hebben er dit jaar merkbaar last van. Ook in de kerstvakantie was het in verschillende gebieden in Tirol en Vorarlberg raak. Omdat vaak in de dalen de wind nog wel meevalt, staan veel wintersporters onder aan de dallift met veel vragen. De plaatselijke VVV medewekers en skileraren van de plaatselijke skischolen worden ingezet om de gestrande wintersporters te informeren. “Met deze windsnelheden in een lift zitten is veel te gevaarlijk. De kans dat de kabel van de reling afwaait is veel te groot. Hoe graag mensen ook de pistes willen betreden, de veiligheid gaat voor alles” aldus Winkler.

Een dag geen draaiende skiliften kost bijvoorbeeld in de Stubaier Gletsjer, waar circa 400 medewerkers werken, ongeveer 60.000 a 70.000 euro per dag. Het enige voordeel dat zij hebben is dat er elektriciteitskosten worden bespaard.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in