Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Flitsapps in Duitsland niet toegestaan in de auto: ook niet voor passagiers

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Stap je bijna in de auto naar een wintersportgebied? Of kom je dit weekend terug? Voor beide opties moet je misschien wel door Duitsland rijden. Let dan goed op, want het gebruik van flitsapps is in Duitsland niet toegestaan! Dat is al een tijdje zo, we willen je eraan herinneren dat niet enkel de bestuurder, maar ook passagiers geen flitsapps mogen gebruiken.

Flitsapps verboden in Duitsland

Dat flitsapps zoals Flitsmeister verboden zijn in Duitsland, dat is niet nieuw. Deze regel geldt al sinds 2019. Eerder gingen veel mensen er echter vanuit dat deze wetgeving te omzeilen was. Aangenomen werd dat de bestuurder de flitsapps niet mocht gebruiken, maar dat er niets aan de hand was als een passagier dat deed en de bestuurder informeerde over flitsers. Door een vonnis van vorig jaar van het Oberlandesgerichts (OLG) Karlsruhe is het gebruik van flitsapps ook verboden voor passagiers. Ook als de bijrijder de app gebruikt om te kijken of er flitsers aankomen, kun je een boete riskeren.

Bestuurder mag geen kennis hebben van flitsers

Deze uitspraak komt voort uit een boete die een man eind januari 2022 opgelegd heeft gekregen. Hij werd aangehouden voor te snel rijden in Heidelberg in Duitsland. Toen de politie hem aanhield, schoof hij volgens de agenten een telefoon die op de middenconsole lag naar de bijrijder. Op die telefoon stond een flitsapp en door het opzettelijk wegschuiven van de telefoon ging de politie er vanuit dat de man kennis had van het gebruik van de flitsapp. De bestuurder kreeg voor de actie een geldstraf van € 100,-, maar deze wilde de man niet betalen. De man ging in beroep en verloor. Door deze uitspraak is het nu duidelijk: niemand mag een flitsapp gebruiken in de auto.

Het is een duur grapje als je wordt aangehouden en de politie erachter komt dat er een flitsapp aanstaat. Let dus goed op tijdens je rit door Duitsland richting je eindbestemming!

Met de auto op wintersport: alles wat je wilt weten

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in