Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

FIS World Cup kalender nog niet rond, plannen aanpassingen op tafel

world Cup sölden 2021

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vorige maand werd het World Cup seizoen afgesloten in het Franse Courchevel en Mèribel met spectaculaire wedstrijden. We zijn inmiddels een paar weken verder en de atleten genieten van een welverdiende vakantie voor ze beginnen aan hun voorbereidingen. Hoe die voorbereidingen eruit gaan zien, is nog even afwachten. De World Cup kalender is namelijk nog niet bekend en de eerste verhalen over eventuele veranderingen in het format gaan nu rond. Het is dus nog een vraagteken hoe volgend World Cup seizoen eruit gaat zien…

Ook de FIS kijkt continu naar mogelijke verbeteringen van het wedstrijdcircuit. Dit kan op verschillende manieren. Zo kunnen er andere eisen aan het materiaal van de skiërs gesteld worden, maar ook de invulling van de World Cup kalender en het format van de wedstrijden kan veranderen. Er liggen nu verschillende plannen op tafel.

Invulling World Cup kalender nog niet bekend

Over het algemeen is de World Cup kalender voor het nieuwe seizoen rond deze tijd wel bekend. Op dit moment staan alleen de eerste twee wedstrijden vast. Het seizoen start traditiegetrouw in Sölden en daarna reizen de speedspecialisten af naar Zwitserland voor de eerste afdaling vanaf de Matterhorn. Die laatste is een primeur, want nog niet eerder vond er een World Cup plaats waarin de afdaling door twee landen loopt. De skiërs starten in Zwitserland en finishen in Italië, een grensoverschrijdende wedstrijd dus! De andere wedstrijdlocaties zijn nog niet bekend, naar verwachting presenteert de FIS deze maand nog de nieuwe World Cup kalender. Als het aan FIS-voorzitter Johan Eliasch ligt, gaat de kalender aardig op de schop. Niet alleen qua locaties, maar ook qua format. Hij wil de wedstrijdsport aantrekkelijker maken, maar er is flink wat tegenstand. Definitieve beslissingen zijn dan ook nog niet genomen.

Meer wedstrijden in Azië

De eerste verandering die op de planning staat, en de kans is vrij groot dat die inderdaad doorgevoerd gaat worden, is dat er wedstrijden in Azië komen. Zeker na de Winterspelen in China wil de FIS dat er meer wedstrijden in de Aziatische landen georganiseerd gaan worden. Zo is het vrijwel zeker dat de atleten ook komende seizoenen op de Olympische pistes van Yanqing in actie komen. Hiermee wil de FIS de wintersportmarkt in Azië een boost geven. Johan Eliasch wil de wedstrijden in Yanqing zo snel mogelijk op de kalender hebben. Of dat komende winter al is, moet blijken uit de presentatie van de nieuwe planning.

Verandering in format reuzenslalomwedstrijden

De herverdeling van wedstrijdlocaties is niet het enige waar Eliasch verandering in wil brengen. Hij kijkt op het moment ook naar het format van reuzenslalomwedstrijden. Op het moment bestaan die wedstrijden uit twee runs. Eén op volgorde van startnummers, waarbij de snelste 30 doorgaan naar de volgende run. Hierbij start de atleet met de 30e tijd als eerste, gevolgd door degene met de 29e tijd tot uiteindelijk de snelste uit de eerste run als laatste van start is gegaan. Als het aan Eliasch ligt, wordt dit verkort naar slechts één run. Kortere races zouden aantrekkelijker zijn om te blijven volgen op tv, waardoor er meer inkomsten gegenereerd kunnen worden. Hij geeft aan dat er in deze tijd geen plek meer is voor traditionele disciplines en World Cup locaties. Het is de vraag of, als deze verandering er komt, dat deze winter al het geval gaat zijn.

FIS Games

Bovenstaande veranderingen zouden nog maar het begin kunnen zijn van een nieuw World Cup format. Johan Eliasch heeft het namelijk ook over mogelijke FIS Games in de toekomst. Dit zou een kleine versie van de Olympische Winterspelen kunnen zijn, die op verschillende locaties plaatsvinden. Dit om de internationale marketing een flinke boost te geven. Eliasch denkt al serieus na over de FIS Games en ziet voor 2024 en 2028 zelfs mogelijkheden voor een proefversie van het evenement. Maar net als voor bovenstaande geldt ook hier dat het nog afwachten is of en wanneer het daadwerkelijk doorgang vindt. Op het FIS-congres in Milaan op 26 mei 2022 moeten de eerste plannen duidelijk worden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in