Nieuwsalert per mail ontvangen

FIS rapporteert een positieve trend in de freestyle tak

De racenummers worden in de skiwereld al decennia als belangrijkste onderdeel gezien van het wedstrijdcircuit. De afdaling, reuzenslalom, slalom en super-G kunnen rekenen op de meeste zendtijd en het meeste publiek. Ook de skiles wordt al sinds mensenheugenis aan het eind van de week afgesloten met een race. Maar als je jongeren vraagt om hun favoriete onderdeel is de kans groot dat ze niet een van de hiervoor genoemde onderdelen aanwijzen. De ski cross, slopestyle en half-pipe zijn onderdelen die een steeds groter gedeelte van de wintersporters aanspreekt. Ook de Internationale Ski Federatie ziet een positieve trend in de freestyle discipline.

Voor komend seizoen staat de freestyle agenda van FIS al redelijk vol. Een recordaantal van 86 evenementen in 12 landen staat op dit moment gepland. Hieronder valt ook het WK freestyle in Noorwegen. Dit grote aantal evenement laat duidelijk zien hoe populair de sport al is. Ook het feit dat de onderdelen ski slopestyle en ski halfpipe zijn toegelaten tot de Olympische Spelen in Sochi in 2014 laat zien hoe snel de freestyle discipline aan het moderniseren is. Pas het afgelopen seizoen werd namelijk de eerste World Cup ski slopestyle door FIS georganiseerd.

De freestyle discipline is niet alleen bij de senioren gegroeid, maar juist ook bij de jeugd groeit de sport zeer snel. Aan de Junior Wereldkampioenschappen freestyle in 2012 deden maar lieft 242 atleten mee uit 30 verschillende landen. Daarbij komt dat de onderdelen ski halfpipe en ski cross al voor het eerst het licht zagen op de Jeugd Olympische Winterspelen in 2012 in Innsbruck. En dat terwijl het ski halfpipe onderdeel pas in 2014 voor het eerst op de Olympische Winterspelen voor grote mensen te bewonderen is.

Het ziet ernaar uit dat de freestyle discipline voorlopig nog blijft doorgroeien. Hoe lang duurt het nog voordat we meer freestyle op tv zien dan races?

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in