Extreem zonnige winter in Oostenrijk

Dat er dit jaar niet de meeste hoeveelheid sneeuw ooit is gevallen in Oostenrijk is bekend. Toch is het een prachtig seizoen voor wintersporters. De winter is namelijk zonniger dan gemiddeld geweest en behoort tot de drie zonnigste winters sinds het begin van de metingen in 1906. In Innsbruck is het zelfs de zonnigste winter sindsdien geweest.

Gemiddeld schijnt de zon in Innsbruck 317 uur, maar dit jaar heeft de zon tot eind februari al 420 uur z’n gezicht laten zien. Dat is flink boven gemiddeld. En dat is toch bijzonder, want de afgelopen maand was nog de koudste maand in 30 jaar.

Winter 2016/2017: mild – koud – mild

Hoewel het in januari de koudste maand was in 30 jaar, ligt de gemiddelde temperatuur van deze winter toch nog een halve graad boven het meerjarig gemiddelde. Dat betekent dus dat december en februari duidelijk milder zijn uitgevallen. Toch is de winter nog steeds een stuk kouder dan de afgelopen drie winters.

 

Minder neerslag

De winter dit jaar heeft in Oostenrijk 40 procent minder neerslag gebracht dan gemiddeld en daarmee is het de droogste winter in 20 jaar. December bracht 70 procent minder neerslag dan gemiddeld, januari 40 procent en februari zo’n 20 procent. Toch zijn er grote verschillen te zien tussen de zuid- en noordkant van de Alpen. In Graz is bijvoorbeeld met slechts 7 centimeter sneeuw 83 procent minder sneeuw gevallen dan gemiddeld, terwijl er in Innsbruck slechts 5 procent minder sneeuw viel dan gemiddeld. Dat verschil zie je ook terug in de skigebieden.

Extreme temperaturen

Het ZAMG heeft allerlei data voorhanden en daaraan kunnen ze ook zien waar het nou precies het warmst is geweest en waar het koudst. Ook kunnen ze zien waar het relatief het warmst en koudst is geweest in vergelijking met het gemiddelde. Zo is het op de Brunnenkogel op 3.437 m het koudst geweest deze winter. Dat was op 6 januari toen het kwik daalde tot -29,7 °C. De laagste temperatuur in de bewoonde wereld werd een dag later gemeten in Tannheim op 1.100 m. Daar was het toen -26,7 °C.

Gemiddeld was het dit jaar het koudste op de Brunnenkogel met -11 °C. Het koudste bewoonde dorp was St. Jakob in Defereggen met -6,3 °C. Dat was overigens alsnog 0,3 °C warmer dan gemiddeld. Het koudste dorp onder de 1.000 m was Saalbach, met gemiddeld -4,2 °C, dat was 1,0 °C lager dan gemiddeld. Het relatief koudste dorp was Mayrfhofen met -2,2 °C gemiddeld. Dat is 1,3 °C kouder dan het daar gemiddeld is.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?