Nieuwsalert per mail ontvangen

Extreem groot lawinegevaar in Oostenrijk

De hevige sneeuwval in Oostenrijk zorgt voor prachtige plaatjes en heerlijke condities. Het is genieten op de piste en ook daarbuiten. Diezelfde gigantische hoeveelheid sneeuw brengt overigens niet alleen maar positiviteit. Het lawinegevaar in Oostenrijk is ook groot, vooral in Niederösterreich waar lawinewarnstufe 5 van kracht is.

Meer dan 1,5 meter sneeuw

De afgelopen dagen is er in Oostenrijk op sommige plekken meer dan een meter sneeuw gevallen. In de Ybbstaler Alpen is in 24 uur tijd zelfs meer dan 1,5 meter sneeuw gevallen. Door deze grote hoeveelheid verse sneeuw en de daarmee samenhangende gewichtstoename van het sneeuwdek zijn spontane lawines mogelijk. Die lawines kunnen zelfs over wegen komen, dus er wordt verwacht dat verschillende straten binnenkort afgesloten worden.

Record

Op een schaal van 1 tot 5 geldt op dit moment in een gedeelte van Niederösterreich lawinegevaar 5. Het hoogste lawinegevaar wordt slechts zelden afgegeven en geeft wel aan hoe uitzonderlijk de situatie is. In Lunz am See lag vanochtend 86 centimeter sneeuw. In de tweede helft van april is dat nog nooit gebeurd sinds er begonnen is met meten in het jaar 1896.

Het lawinebericht van Niederösterreich voor vandaag

Poeder happen

Ook wij waren vandaag in de diepe sneeuw te vinden, in Tirol. Daar geldt op de meeste plekken lawinegevaar 3. Vanwege de sneeuwval van vannacht hoefden we de poeder niet buiten de pistes te zoeken. Op de piste lag meer dan genoeg vanochtend. Deze plaatjes zijn van vanochtend rond een uur of 10 vanuit Gerlos.

En… jaloers?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in