De energiecrisis beperkt zich niet tot Nederland, ook in de Alpen zijn er grote zorgen over de stijgende energieprijzen. Hoewel de skigebieden er alles aan proberen te doen om de veranderingen in de skigebieden door de energiecrisis zo min mogelijk te maken voor de wintersporter, gaat er sowieso iets veranderen. En dat is ook wel nodig. Veel skigebieden hebben qua kosten een lastig seizoen voor zich. De skigebieden zullen de zeilen bij moeten zetten om kosten te besparen. Zo kun je onder andere aanpassingen verwachten aan openingstijden, skipasprijzen en de temperaturen in de faciliteiten.
De energiecrisis in de skigebieden
In skigebieden wordt veel energie verbruikt, wat betekent dat voor de skigebieden zonder vast contract de kosten gigantisch stijgen. Zij zullen moeten besparen. Zo wordt er bijvoorbeeld overwogen om het skiseizoen ‘uit te stellen’ in sommige skigebieden en is het eerste skigebied al bekent dat dit jaar z’n deuren niet opent. Maar er zijn veel meer maatregelen die worden overwogen. Welke lees je hieronder.
Liften tijdens de energiecrisis in de skigebieden
De liften zijn een van de grootste energieslurpers in een skigebied. De liften zijn noodzakelijk om het skigebied überhaubt te kunnen openen. Om deze reden is het een lastige factor om geld op te besparen. Toch hebben de liftmaatschappijen enkele mogelijkheden die ingezet kunnen worden.
Openingstijden
Een van de belangrijkste maatregelen is waarschijnlijk het aanpassen van de openingstijden van de skiliften. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat de liften een half uurtje eerder sluiten. Een andere mogelijkheid is om de liften een half uurtje later te openen. De keuze ligt bij de skigebieden, deze zullen zelf bepalen hoe en wat. Deze maatregel zal voornamelijk worden ingezet in periodes waar het minder druk is, is de verwachting.
Liftcapaciteit
Een andere oplossing is om de capaciteit van de liften te verminderen. De snelheid van de liften kunnen bijvoorbeeld omlaag worden geschroefd als het niet druk is om energie te besparen. De capaciteit kan ook verminderd worden door het aantal gondels aan te passen.
Verwarming in de liften
In veel gebieden wordt overwogen om de stoelverwarming in de liften uit te laten. Misschien moet je je dus instellen op een frisse reis naar boven in een koude stoeltjeslift.
Aanpassingen pistes door de energiecrisis
Op de pistes zijn er verschillende elementen die kunnen veranderen door de energiecrisis in de skigebieden. Denk daarbij aan een ander beleid voor de sneeuwkanonnen, het nachtskiën, geprepareerde pistes en de fun- en snowparken.
Sneeuwkanonnen
De inzet van sneeuwkanonnen kan worden beperkt. Skigebieden kunnen ervoor kiezen om minder sneeuw te produceren en zodoende bijvoorbeeld minder pistes van kunstmatige sneeuw te voorzien. Met de energiecrisis willen de skigebieden de sneeuwkanonnen waarschijnlijk zo min mogelijk in gebruik hebben.
Nachtskiën
Het nachtskiën zou ook geschrapt kunnen worden in sommige skigebieden door de energiecrisis. Het licht dat wordt gebruikt om de afdalingen te verlichten is een grote kostenpost. Deze neem je weg als je het nachtskiën helemaal niet als optie geeft aan de wintersporters.
Pistenbully’s en prepareren pistes
Om de algehele kosten te drukken kan het ook zijn dat je minder vaak de ribbeltjespistes tegenkomt in de ochtend. De pistenbully’s zullen misschien wel vaker worden laten staan om kosten te besparen.
Fun- en snowparken
Het kan zijn dat extra faciliteiten op de pistes zoals fun- en snowparken aankomende winter gesloten blijven. Vaak zijn voor deze extraatjes op de piste extra liften nodig. Ook wordt er vaak veel sneeuw geproduceerd voor deze parken. Deze kosten worden bespaard als er beslist wordt de faciliteiten helemaal niet te openen.
Skipasprijzen stijging
Een stijging in skipasprijzen gaat er sowieso aankomen. Een stijging van de skipasprijs is elk jaar het geval, zo ook dit jaar. Door de energiecrisis wordt ongeveer een stijging tussen de 5 en 10 procent verwacht ten opzichte van de prijs van vorig jaar. Dat is een iets hogere prijsstijging dan normaal het geval is.
Dynamische skipasprijzen
Meerdere skigebieden hebben al aangekondigd dat er overgestapt wordt op dynamische skipasprijzen. Hierbij geldt dat hoe vroeger je boekt, hoe meer voordeel je zult ervaren. Dit prijssysteem is te vergelijken met hoe prijzen van onder andere vliegtickets en treinkaartjes worden bepaald. Afhankelijk van wanneer er wordt geboekt, hoe het weer is, algoritmes, hoe het in het verleden tijdens een desbetreffende dag of week was en of het wel of niet druk is, is de prijs voor een skipas hoger of lager. Als de kosten omhoog gaan, dan kunnen uiteraard de prijzen van de skipassen ook omhoog gaan.
Faciliteiten tijdens de energiecrisis in de skigebieden
Er bestaat een mogelijkheid dat voorzieningen die we gewend zijn tijdens de wintersport veranderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de temperatuur van het water en de algemene temperatuur in hutten, hotels en andere verblijfsmogelijkheden.
Temperatuur
Zo wordt bijvoorbeeld hoteliers aangeraden de binnentemperatuur te laten zakken tot 19 graden. Niet alleen in hotels, maar ook in restaurants en op andere plekken zal waarschijnlijk de temperatuur terug gedraaid worden.
Terrasverwarming
Heerlijk onder een heater op het terras zitten, zal er waarschijnlijk niet inzitten deze winter. In plaats daarvan zul je naar verwachting vaker een deken aangeboden krijgen.
Koud water
Een andere aanpassing kan de warmte van het water zijn aankomend winterseizoen. Een optie om energiekosten te besparen is door alleen koud water aan te bieden in de sanitaire voorzieningen. Deze kleine aanpassing kan voor een grote besparing zorgen. Daarnaast wordt het water in thermen en andere zwembaden ook koeler dan je gewend bent.
Prijzen stijgen
Ook in het horeca en de prijzen van accommodaties kunnen stijgen. Voor je biertje in de après-ski of je schnitzel tijdens de lunch ben je in verhouding waarschijnlijk iets meer kwijt. Deze prijsstijging kun je alvast meenemen als je een budget vooraf bepaald voor de wintersport.
Verlichting
Ook de verlichting in hotels, restaurants, wellness wordt zoveel mogelijk uitgezet als deze niet nodig is. Als er geen of minder gasten zijn op bepaalde tijden van de dag kan hier bespaard worden. De verlichting wordt waar het kan aangepast naar led-lampen, dit helpt ook om de energiekosten te verminderen.
Definitieve aanpassingen in de skigebieden
Als skigebieden hun energie-aanpassingen publiceren, dan schrijven wij daarover. Houd daarom de website in de gaten!