Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Energiecrisis en wintersport: skigebieden werken aan oplossingen

Stoeltjeslift en gondel Kitzsteinhorn in Kaprun

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het is duidelijk voelbaar dat de energiecrisis ook effect gaat hebben op de skigebieden. Veel skiliftmaatschappijen zijn bang voor de consequenties van de energiecrisis op bijvoorbeeld de skipasprijzen voor het komende winterseizoen. Dit zorgt voor een neerwaartse spiraal, die de skigebieden er niet bij kunnen hebben naast de stijging van de energiekosten. Want komt de wintersporter nog wel als alles duurder wordt? Momenteel wordt er in de skigebieden hard gewerkt aan een plan met mogelijke oplossingen voor de energiecrisis.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de lifttijden aangepast zullen worden voor het aankomende winterseizoen in sommige gebieden. Daarnaast wordt er nagedacht over hoe bij de inzet van de sneeuwkanonnen energie bespaard kan worden en hoe elektriciteit zelf geproduceerd kan worden.

Energiecrisis in de skigebieden

In heel Europa hebben we te maken met hogere prijzen, zo ook voor de wintersport. Eerder schreven we al over de Oostenrijkse hoteliervereniging, toen zij hun zorgen uitten over de energiecrisis. Vorige week begonnen de Oostenrijkse skiliftmaatschappijen over een extreme stijging van de skipasprijzen voor het komende wintersportseizoen. En in Zwitserland dreigt een noodplan ingezet te worden waarbij liften stilgelegd moeten worden. Het effect van de energiecrisis op de toekomst van wintersport is al aanwezig. Maar wat kan ertegen gedaan worden?

De skigebieden denken nu al aan allerlei oplossingen voor de energiecrisis. Hoe kan er zoveel mogelijk energie bespaard worden en hoe kunnen de prijzen binnen de perken blijven? Het is van groot belang, zeker na twee lastige jaren van pandemie, dat de wintersporter blijft komen. Voor veel bestemmingen is het wintersporttoerisme misschien wel de grootste bron van inkomsten.

Mogelijke oplossingen voor de energiecrisis in de skigebieden

Verschillende personen uit de wintersportbranche hebben zich uitgesproken over mogelijke maatregelen. Een belangrijk persoon is Franz Hörl, de woordvoerder van de Bergbahnen in Oostenrijk. Hij vertelde aan de Tiroler Tageszeitung en Salzburg 24 dat een energiebesparing van 10-15 procent zeker haalbaar is. Dit zonder de kwaliteit en het comfort van de wintersport te veranderen. Hörl verzekert dat er momenteel een groot onderzoek aan de gang in om oplossingen te vinden voor de energiecrisis voor de skigebieden.

Ook de directeur van Swiss Mountain Railways Association, Berno Stoffel, heeft zich uitgesproken. Hij hoopt tot 20 procent te besparen op elektriciteitskosten in het komende seizoen met nieuwe maatregelen. Wat voor veranderingen we kunnen verwachten voor aankomend skiseizoen?

Minder sneeuwproductie met sneeuwkanonnen

De grootste besparing ziet Hörl in het gebruik van de sneeuwkanonnen. Er is nog veel ruimte op het gebied van besneeuwing van de Oostenrijkse skigebieden. De moderne sneeuwkanonnen zijn veel energievriendelijker dan de oudere modellen. Dit is al een hele verbetering die voor een stuk minder stroomgebruik zal zorgen.

sneeuwkanon
Deze zullen we wellicht minder vaak in bedrijf zien.

Beperkingen voor de liften

Een andere oplossing kan volgens Hörl en Stoffel het verkorten van de bedrijfstijden van de liften zijn. Bijvoorbeeld in december, wanneer het al rond 16.00 uur begint te schemeren. Het zou kunnen dat de liften dan een half uurtje eerder sluiten. Een andere mogelijkheid is om de liften een half uur later te openen. Maar, Hörl denkt dat dit voor onrust bij de lokale bevolking in Oostenrijk kan gaan zorgen. De ervaring laat zien dat de bevolking graag ’s morgens om half 9 als eerste bij de lift is. Andere mogelijkheden zijn het verminderen van het aantal gondels of de liftsnelheid reduceren.

Hogere prijzen voor skipassen

Hörl geeft toe dat de energiecrisis in de Oostenrijkse skigebieden zeker een effect zal hebben op de liftpassen. Hoewel ieder jaar de prijs van de skipas omhoog gaat, wordt er voor aankomend skiseizoen een extreme prijsstijging verwacht.

Eigen productie van elektriciteit

Een hele andere oplossing komt uit Kaprun, daar wordt nagedacht over hoe de elektriciteit zelf geproduceerd kan worden. In het Oostenrijkse dorp nemen de Bergbahnen een derde turbine in hun eigen krachtcentrale in bedrijf. Op deze manier kunnen ze eenderde van de elektriciteit zelf producten. Het opwekken van eigen energie is iets wat steeds meer wordt gedaan door de skigebieden. Belangrijke manier van energieopwekking is door het water uit de bergen op te vangen. Daaruit wordt vervolgens energie opgewekt door het water naar beneden te voeren. Het water wordt dan omgezet in elektriciteit in de elektriciteitscentrale. Dit jaar werd er € 700.000,- euro geïnvesteerd in de derde turbine.

Lees ook: Oostenrijkse politici willen windmolens in skigebieden

Minder verwarmkosten

In Zwitserland wordt er door Stoffel overwogen om minder te gaan verwarmen. Daarnaast is het een mogelijkheid om bijvoorbeeld voornamelijk koud water aan te bieden. Dat zou ook enorm schelen in de energiekosten. En wellicht is het een idee om eindelijk de verwarming overal een tikkeltje lager te zetten? 😉

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in