Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Elektrische auto’s veroorzaken lange laadpaalfiles op wintersportroutes

Steeds meer mensen rijden in een elektrische auto. Het is alleen de vraag of dit nou wel zo’n geschikte wintersportauto is. Na enkele honderden kilometers is de accu leeg en moet de auto aan de laadpaal. Helaas ben je vaak niet de enige. Vooral op drukke dagen resulteert dit in lange laadpaalfiles bij de tankstations.

In combinatie met de kilometerslange files op de weg, is dat natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten tijdens je wintersport. Tijdens zwarte zaterdag vorige week, was het dan ook bizar om te zien hoe lang de laadpaalfiles zijn.

Steeds meer elektrische auto’s

Steeds meer mensen zijn in het bezit van een elektrische auto. Dat betekent een toename van het aantal wintersporters dat met zo’n auto op vakantie gaat. Helaas houdt de accu het niet de hele rit vol. De meeste auto’s moeten na zo’n 400 km worden opgeladen. Dit betekent dat je op drukke dagen niet alleen moet wachten tot de auto vol is geladen, maar ook tot er een laadpaal vrij is.

Voorafgaand aan de vakantieperiode heeft de adviesorganisatie KPMG een analyse gemaakt over het aantal elektrische auto’s die via Duitsland naar Oostenrijk rijden. Hieruit is gebleken dat er op zwarte zaterdag minimaal 1500 auto’s onderweg zijn.

Laadpaalfiles

Hoewel er op de route langs de Autobahn veel laadpalen staan, zijn dit er op zo’n dag onvoldoende. Door het koude weer, de volgeladen auto en de eventuele skibox op het dak, rijdt de elektrische auto minder zuinig. Hierdoor moeten de auto’s vaker onder de laadpaal. Dit zorgt, zeker in Zuid-Duitsland, voor lange laadpaalfiles. Vooral ’s middags is het erg druk bij de tankstations en dus kun je deze dan het best mijden.

In landen als België, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn er onderweg voldoende laadpalen te vinden. Helaas blijkt dit op drukke dagen toch onvoldoende zijn. In het filmpje hieronder zie je een laadfile van elektrische auto’s.

Laadpassen

De laadpas die je in Nederland gebruikt is niet altijd in het buitenland geldig. Voordat je met de elektrische auto op wintersport gaat, is het belangrijk om de juiste laadpas aan te vragen. Daarnaast is het slim om een laadpaal bij je accommodatie te reserveren.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in