Nieuwsalert per mail ontvangen

Eerste sneeuwdump 2014-2015 in aantocht

De eerste echte sneeuwdump lijkt werkelijkheid te gaan worden in Oostenrijk. Waar de temperaturen in de Alpen nu nog rond de 20 graden celsius schommelen laten de weermodellen zien dat de kans op de eerste sneeuwdump aanzienlijk is. Wat zal de naam van de eerste sneeuwdump gaan worden waarbij 40 cm sneeuwval mogelijk is?

De vorstgrens bevindt zich momenteel nog rond de 4.000 meter, maar mede door de naweeën van de orkaan Gonzalo zal naar alle waarschijnlijkheid 15 tot 20 cm sneeuw gaan vallen boven de 2.500 meter. Wat het nog onzeker maakt zijn de Amerikaanse modelberekeningen (GFS), want die geven namelijk aan dat er nergens meer dan 15 centimeter zal gaan vallen, en is het meest uiterste scenario alleen boven de 1.500 meter.

Om de moed er in te houden, zullen we ons vast gaan houden aan de Europese modellen (ECMWF). Deze geven namelijk aan dat de neerslag zal gaan aanhouden en dat het koude front zal overheersen. Zoals het er nu voor staat zal woensdagochtend de sneeuwgrens dalen naar rond de 800 meter. De kans op sneeuwval zal tot donderdagochtend aanblijven en stijgen naar de 1.000 meter. Bij deze sneeuwval moet je niet denken aan prachtig sneeuwweer, maar aan zware weersomstandigheden met sneeuwstormen.

Als alles loopt zoals we hopen dan kan er op verschillende plaatsen 40 cm sneeuw vallen, waardoor we dit mogen schalen onder de eerste ‘dump’ van het seizoen 2014-2015. De grond is uiteraard nog te warm waardoor de sneeuw wel weer snel kan gaan verdwijnen, maar de gletsjers hebben zeker profijt bij deze dump. Met de wereldbekerwedstrijden in Solden op het programma, mag de organisatie waarschijnlijk in hun handjes knijpen dat moeder natuur een klein beetje mee helpt.

Bron: Wintersportweerman

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in