Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Drie Nederlandse bergbeklimmers omgekomen in Wallis

© Pixabay

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Drie Nederlandse bergbeklimmers zijn om het leven gekomen in de Zwitserse Alpen. Ze zijn getroffen door een lawine. Enkele dagen gelden werd het drietal als vermist opgegeven, meldt de Zwitserse politie. Volgens de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) waren alle drie de personen zeer ervaren allround klimmers.

Nederlanders overleden in Wallis

Donderdagavond is er voor het laatst iets vernomen van het Nederlandse drietal (een 30-jarige vrouw en twee mannen van 32 en 40 jaar) dat de bergen van het Zwitserse Wallis was ingetrokken. Het plan van de drie was om vrijdag de berg Grosshorn (3754 meter) via de noordwand te beklimmen. Zaterdagmiddag werd er alarm geslagen en vond er een grote zoekactie plaats. Volgens de Zwitserse politie zijn de bergbeklimmers omgekomen door een lawine. Er zijn namelijk op zondagochtend drie lichamen gevonden aan de voet van de Jegi-gletsjer in de gemeente Blatten. Na identificatie van de lichamen worden deze gerepatrieerd naar Nederland.

Wat er gebeurd is?

Wat er precies gebeurde, is nog niet duidelijk. De NKBV waar de klimmers bij aangesloten waren vermoedt dat het drietal vrijdag de top van de Grosshorn bereikt heeft, maar dat het is misgegaan bij de afdaling. “Dit is een groot verlies voor onze vereniging. Niet alleen waren zij goede en ervaren alpinisten, maar vooral betrokken vrijwilligers en fijne mensen. Wij gaan ze missen”, schrijft NKBV-voorzitter Peter Valkenburg op de website van de vereniging.

Het kanton Wallis heeft een onderzoek ingesteld om precies te achterhalen wat er is gebeurd.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in