Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit is waarom je een keer in Wallis wilt skiën

Skiën in Région Dents du Midi in Wallis

© litescapemedia

Wintersportredacteur

Ruige bergen met majestueuze pieken, gehuld in een dikke witte deken en perfecte pistes: dat is een wintersport in Wallis. Het Zwitserse kanton, dat in het Frans Valais wordt genoemd, is met uitstek een bijzondere bestemming voor een vakantie in de sneeuw. Hier ski je bij een uiterst uniek bergdecor dat je vrijwel nergens anders vindt, warm je op onder het genot van de romigste kaasfondue en is wellbeing misschien nog wel belangrijker dan skiën. Tel deze elementen bij elkaar op en je kunt rekenen op een onvergetelijke wintersport… Dit is waarom je echt een keer in Wallis wilt skiën!

Skiën in Wallis: bijzonder op meerdere manieren

Wallis is een kanton in Zwitserland in het zuidwesten van het land. De regio staat bekend om de geweldig ruige bergomgeving die keer op keer je adem ontnemen. Hier liggen verschillende skigebieden die tot grote hoogte reiken, variërend van groot en omvangrijk tot klein en uniek. Kenmerkend voor Wallis is de wereld vol gletsjers en torenhoge bergen, iets wat 100% sneeuwgarantie biedt. Een belangrijke reden waarom het zo fijn is om hier te skiën! Maar er zijn nog een paar dingen die de regio tot een geliefde bestemming maken voor veel skiërs en snowboarders. Waarom? Onder andere om deze 7 dingen wil je gewoon een keer in Wallis gaan skiën!

Saastal
© Saastal Tourismus / amarcster

1. Het meest bijzondere bergpanorama van de Alpen

Geen plek zo hoog, rustiek en adembenemend als de Walliser Alpen. De bergregio bestaat uit het grootste aantal vierduizenders in niet alleen heel Zwitserland, maar zelfs in heel Europa. Je kunt je misschien voorstellen wat voor geweldige uitzichten dat met zich meebrengt…. Ga je skiën in Wallis, dan ski je altijd bij een schouwspel van machtige bergpieken die simpelweg af en toe je adem laten stokken. Tussendoor 24 keer stoppen om 2746 foto’s te nemen is hier dan ook heel normaal! Maar eerlijk gezegd, komt het bergpanorama niet eens goed tot z’n recht op een foto. Je kunt het beter met je eigen ogen bewonderen, bijvoorbeeld in Region Dents du Midi, waar je uitkijkt op de tandvormige bergtoppen. Of in Saas-Fee/Saastal, waar je omringd wordt door maar liefst 18 bergen die boven de 4000 meter reiken!

2. Ultieme sneeuwzekerheid

Wie op zoek is naar garantie op genoeg sneeuw, wil zeker eens gaan skiën in Wallis. Met zoveel vierduizenders en een groot aantal gletsjers, liggen er veel skigebieden die ultieme sneeuwzekerheid kunnen bieden. Dat betekent dat er in veel gebieden genoten wordt van een extra lang skiseizoen, zoals bijvoorbeeld in Crans Montana, maar ook in Saas-Fee. Misschien wel een van de bekendste skigebieden in Zwitserland, gelegen in Wallis, is de Aletsch Arena. Hier ski je met uitzicht op de indrukwekkende Aletsch Gletscher, en kun je als vanzelfsprekend rekenen op een flink pak sneeuw tijdens je vakantie.

Aletsch Arena
© Aletsch Arena / Raphael Wernli

3. Uitmuntende keuken en culinair genieten

Geef maar toe: op wintersport is lekker eten minstens zo belangrijk als skiën. Het is immers vakantie en bovendien kun je wel wat calorieën gebruiken om op de piste te verbranden! In Zwitserland weten ze wel raad in de keuken, ik bedoel, kaas is toch áltijd heerlijk? Wallis telt meerdere uitmuntende restaurants, zowel in het dal als op de berg. Hier kun je genieten van traditionele regionale specialiteiten, maar ook van internationale smakelijkheden. In het Saastal kun je bijvoorbeeld ontzettend lekker eten in bergrestaurant Gletschergrotte. Hier worden de traditionele gerechten van lokale producten gemaakt. Zin in een typische kaasfondue of Walliser raclette? Dan kun je onder andere heel goed terecht bij restaurant Le Grenier in het skigebied van Nendaz (Les 4 Vallées). Pas op: bij het bekijken van de sfeerplaatjes loopt het water je al uit de mond…

4. Groots en veelzijdig met veel pistekilometers

Kan het jou niet genoeg zijn qua pistekilometers en afwisseling? Ook dan wil je echt een keer gaan skiën in Wallis. Een aantal van de grootste skigebieden liggen hier, waar het je wat betreft wintersportplezier aan niets tekort komt. Neem bijvoorbeeld het skigebied van Veysonnaz en Nendaz in Les 4 Vallées, dat met meer dan 400 kilometer het grootste gebied in Zwitserland is. Of Region Dents du Midi, dat onderdeel is van Les Portes du Soleil, een van ’s werelds grootste skigebieden met 600 km, verdeeld over Zwitserland én Frankrijk. Eén ding is zeker… Wintersporters op zoek naar uitdaging, veelzijdigheid en onbeperkte skimogelijkheden zijn in Wallis aan het juiste adres.

Nendaz/Veysonnaz
© Etienne Bornet

5. Kleine, onontdekte parels

Hoeft het voor jou allemaal niet zo overweldigend, maar geniet je meer van een wintersport in een overzichtelijk skigebied? Ook dan kun je gaan skiën in Wallis! Naast de enorme skigebieden, vind je hier ook nog een aantal echte skiparels. Zoals Rosswald, het skigebied bij Brig-Simplon. Je kunt gerust zeggen dat dit een verborgen schat tussen de reusachtige bergpieken is. Niet alleen is het skigebied klein, fijn en uniek, ook is het bijzonder zonnig. Een fijne bijkomstigheid als je gaat skiën! De plek is geliefd onder gezinnen met kinderen dankzij het compacte formaat en vriendelijke pistes. Ook niet zo groot, maar des te mooi, is Leukerbad, waar je met zo’n 55 km prima aan je trekken komt.

6. Wintersport en wellness gaan hand in hand

Inspanning en ontspanning, een gouden combinatie op wintersport. Overdag lekker skiën en snowboarden, aan het eind van de dag tot rust komen. In Wallis gaan wintersport en wellness handig en hand met elkaar. Zoals in het ski- en badoord Leukerbad, dat bekend staat om de heilzame warmwaterbronnen. Het gebied is in de loop der tijd uitgemond tot waar wellness walhalla. Drie openbare thermale baden, drie saunacomplexen, achttien wellnessaambieders en drie kinderbaden… Reken er maar op dat die spieren weer helemaal los komen! Een andere plek waar je gegarandeerd even stoom kunt afblazen is Crans-Montana, waar wellbeing eveneens hoog in het vaandel staat.

Leukerbad Therme
© My Leukerbad AG

7. Perfecte plek om je taalvaardigheden op te krikken

En als bovenstaande dingen een wintersport in Wallis nog niet uniek genoeg maken, dan maakt de taal dat wel! Wallis wordt ook wel Valais genoemd, wat de Franse benaming voor het kanton is. In dit deel van Zwitserland wordt er namelijk zowel Duits als Frans gesproken. Zo kun je soms in het ene gebied de Duitse taal overal horen en net ietsje verder bestel je je raclette in het Frans… En soms hoor je het allebei! Hoewel de meeste skigebieden wel een voorkeurstaal of hoofdtaal hebben, kom je hier veelal weg met beide spraken. Perfect om eens aan je taalvaardigheid te sleutelen, of niet? À bientôt, Valais!

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Wallis.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in