De hoogste bergen van Europa op een rij

Europa is in bezit van prachtige en ook ontzettend hoge bergen. Er zijn pieken die reiken tot een hoogte van meer dan 4.000 meter. Gevreesde hoogtes, lastige routes die men het leven kan kosten en tegelijkertijd een tijdloze plek waar de natuur iets bijzonders en fascinerends heeft gecreëerd. Jaarlijks gaan velen de uitdaging aan om de top te bereiken en zo het gevoel te krijgen alles aan te kunnen. Welke bergen in Europa het hoogst zijn?

De 10 hoogste bergen van Europa

Hieronder is te zien welke hoge bergpieken volgen. Wat opvalt, is dat de meesten die op deze lijst staan, te vinden zijn in Zwitserland en Italië.

1. De Elbrus – 5642 meter

In Rusland in het Kaukasusgebergte staat de hoogste berg van Europa. De Elbrus ligt op de grens tussen Europa en Azië en daarom is er een discussie waar deze berg nu thuishoort. De hoogste top van 5642 meter hoogte ligt zo’n 20 km ten noorden van de hoofdbergkam van de Kaukasus en daarmee behoort deze berg toch echt tot Europa. De berg ligt in Rusland vlakbij de grens met Georgië. De Elbrus is ontstaan uit een vulkaan die al 2000 jaar niet meer actief is. De berg heeft twee grote toppen, de westpiek is de grootste en ligt dus in Europa, de oostpiek is 5621 meter hoog en behoort tot het werelddeel Azië.

2. De Mont Blanc – 4810 meter

De wereldberoemde Mont Blanc, eigenlijk is er bij de meesten al veel over bekend. De ruige berg bevindt zich in het hart van de Savoie Alpen en voor een deel in Italië. Bestaande uit voornamelijk ijs en firn kan de hoogte van deze berg verschillen tot zo’n anderhalve meter. Toch blijft het een van de hoogste bergen van Europa. Skiën kun je er niet, maar echte waaghalzen nemen de gevaarlijke stap om de de top tegemoet te klimmen. Eenmaal deze bereikt te hebben, voelt het alsof je alles aankunt en niets meer onmogelijk is. Toch kost deze poging jaarlijks nog vele levens. Gevaarlijk, genadeloos en toch extreem mooi, tijdloos en bijzonder. De eerste keer dat de top bereikt werd, was in 1786.

3. Dufourspitze – 4634 meter

Zwitserland is in bezit van de meeste hoge bergen in Europa. De op een na hoogste berg is de Dufourspitze met haar 4.634 meter. Dit is tegelijkertijd de hoogste berg van Zwitserland en het hele Duitse taalgebied. De Durfourspitze maakt deel uit van het Monte Rosa-massief en ligt op de grens van Italië. De zuidwand van deze berg staat bekend om haar 2.000 meter hoge, loodrechte muur bestaande uit sneeuw en ijs.

De berg is vernoemd naar de generaal en cartograaf Guillaume-Henri Dufour en werd in 1855 voor het eerst beklommen. Het is een heel intensieve, zware wandeling waar men op het einde ook moet rotsklimmen. Wel wordt de inspanning beloond met een prachtig uitzicht.

Dufourspitze, Bishorn and Weisshorn

4. Zumsteinspitze – 4563 meter

In het Monte Rosa-massief, in de Walliser Alpen, bevindt zich een 4.563 meter hoge berg genaamd de Zumsteinspitze. Het is een prachtige berg met imponerende pieken. Het is de allereerste berg die in het Monte Rosa-massief beklommen werd, namelijk in 1820. Tegenwoordig gaan steeds meer ervaren klimmers de uitdaging aan om de top te bereiken. De beklimming is ‘gemakkelijker’ dan vele andere bergen in dit gebied.

5. Signalkuppe – 4559 meter

De berg Signalkuppe staat met haar 4.559 meter op de vierde plaats en is tevens te vinden in Zwitserland en een deel van Italië. De eerste beklimming werd in 1842 voltooid. Voor men die na een intensieve klim nog niet genoeg kilometers in de benen heeft zitten, is er de mogelijkheid om een wandelroute te combineren met de route naar de Zumsteinspitze. Op de top van de Signalkuppe bevindt zich de hoogste berghut van Europa, de Capanna Regina Margherita. Deze is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita di Savoia.

20090524_weissmies_laggintal-62

6. Dom – 4545 meter

De Dom in Zwitserland is 4.545 meter hoog en ligt in het Zwitserse kanton Wallis. Samen met de bergen Täschhorn en Lenzspitze maakt de Dom deel uit van de Mischabelgroep. Dit is het hoogste bergmassief dat in haar geheel in Zwitserland ligt. De pieken liggen ontzettend dicht bij elkaar en daarom draagt het bergmassief ook deze naam. Mischabel betekent namelijk hooivork. In 1858 waagde de eerste klimmer zijn leven om de top te bereiken. De meesten volgen vaak de route vanuit Randa naar de Domhütte en de Festi- en Hohberggletsjer. Er zijn ook zwaardere routes met diepere afgronden en grote rotsblokken. Uitgeput na deze klim zul je zeker zijn, maar het panoramische uitzicht is het meer dan waard.

Panorama Mont Fort

7. Lyskamm – 4527 meter

De Lyskamm, ook wel Silberbast genoemd, is 4.527 meter hoog en maakt deel uit van een meer dan één kilometer lange bergkam in de Walliser Alpen. Het is een ontzettend risicovolle, lastige klim. Dit komt mede door de structuur in de rotsen. De in Zwitserland en Italië gelegen berg werd voor het eerst beklommen in 1861. Veeel klimmers zijn verongelukt tijdens de klim naar de top. Daarom draagt de Lyskamm ook wel de naam ‘Menseneter’.

8. Weisshorn – 4505 meter

De Weisshorn is de belangrijkste piek van de Weisshorn-groep, bevindt zich ontzettend dichtbij de Lisskam en is 4.505 meter hoog. Ieder jaar blijkt de uitdaging een fatale keuze te zijn voor sommige klimmers. De berg is niet het hoogst, maar wordt wel gezien als de mooiste berg van Zwitserland én de Alpen. De piramidevorm en witte hellingen zijn het kenmerk van deze bijzondere schoonheid. Verder vult de natuur hier zich met prachtige gletsjers en diepe afgronden. De Weisshorn werd voor het eerst beklommen in 1861.

9. Täschhorn – 4491 meter

Zwitserland, het land van de bergachtige landschappen, is vaak een gewilde vakantiebestemming voor zowel wintersporters als klimmers. De natuur nodigt uit om sportief bezig te zijn. Dit kan op verschillende bergen. Echter is de Täschhorn wel een hele grote uitdaging die maar weinigen aangaan. Deze 4.491 meter hoge berg wordt beschouwd als één van de moeilijkste bergen om te beklimmen. Wel worden degenen die de uitdaging aangaan beloond met een onbeschrijfelijk mooi uitzicht. Wat opvalt aan de berg, zijn de drie opvallende gletsjers die ieder aan een andere kant liggen. In 1862 werd de top voor het eerst bereikt.

Täschhorn, Dom and Nadelhorn

10. Matterhorn – 4478 meter

In de Walliser Alpen, tussen het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil-Cervinia, bevindt zich een berg die zich ontzettend populair maakt bij klimmers. De 4.478 meter hoge berg draagt de naam Matterhorn. De beklimming dankt haar populariteit niet aan de eenvoudigheid. In tegendeel zelfs, want de ‘makkelijkste’ route kostten in 1865, het jaar van de eerste beklimmingen, namelijk al 500 mensen het leven. Toch gaan zo’n 3.000 waaghalzen per jaar de uitdaging aan om de top te bereiken. Vallende rotsen, lawinegevaar en slecht zicht door mist zijn zaken waar je rekening mee moet houden en dat terwijl de klim al genoeg energie vergt en risicovol is.

Matterhorn

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in