De hoogste bergen van Europa op een rij

Europa is in bezit van prachtige en ook ontzettend hoge bergen. Er zijn pieken die reiken tot een hoogte van meer dan 4.000 meter. Gevreesde hoogtes, lastige routes die men het leven kan kosten en tegelijkertijd een tijdloze plek waar de natuur iets bijzonders en fascinerends heeft gecreëerd. Jaarlijks gaan velen de uitdaging aan om de top te bereiken en zo het gevoel te krijgen alles aan te kunnen. Welke bergen in Europa het hoogst zijn?

De Mont Blanc toch niet de hoogste berg van Europa?

Velen kennen de Mont Blanc met haar 4.810 meter in de Franse Alpen als hoogste berg van Europa en de Alpen. Sommigen wagen hun leven om deze hoge top te bereiken, wat ontzettend veel risico’s met zich meebrengt. Als echte Europeanen zullen de meesten van ons deze berg blijven erkennen met deze mooie titel. Toch is er enige twijfel.

Dit heeft allemaal te maken met de definitie van de binnenste Euraziatische grens. Wanneer bepaald wordt dat Eurazië ook nog bij Europa hoort, komen andere bergpieken zeker op de plaats van de Mont Blanc. Zo heb je de 5.642 meter hoge berg in het Russische Kaukasus die heel wat meters hoger reikt dan de Mont Blanc.

De 10 hoogste bergen van Europa

Als we de Russische bergen niet meetellen, blijft de Mont Blanc haar plekje op nummer 1 behouden. Hieronder is te zien welke hoge bergpieken volgen. Wat opvalt, is dat de meesten die op deze lijst staan, te vinden zijn in Zwitserland en Italië.

1. De Mont Blanc, Frankrijk, Italië – 4.810 meter

De wereldberoemde Mont Blanc, eigenlijk is er bij de meesten al veel over bekend. De ruige berg bevindt zich in het hart van de Savoie Alpen en voor een deel in Italië. Bestaande uit voornamelijk ijs en firn kan de hoogte van deze berg verschillen tot zo’n anderhalve meter. Dan blijft het nog steeds de hoogste berg van Europa. Skiën kun je er niet, maar echte waaghalzen nemen de gevaarlijke stap om de de top tegemoet te klimmen. Eenmaal deze bereikt te hebben, voelt het alsof je alles aankunt en niets meer onmogelijk is. Toch kost deze poging jaarlijks nog vele levens. Gevaarlijk, genadeloos en toch extreem mooi, tijdloos en bijzonder. De eerste keer dat de top bereikt werd, was in 1786.

2. Dufourspitze, Zwitserland – 4.634 meter

Zwitserland is in bezit van de meeste hoge bergen in Europa. De op een na hoogste berg is de Dufourspitze met haar 4.634 meter. Dit is tegelijkertijd de hoogste berg van Zwitserland en het hele Duitse taalgebied. De Durfourspitze maakt deel uit van het Monte Rosa-massief en ligt op de grens van Italië. De zuidwand van deze berg staat bekend om haar 2.000 meter hoge, loodrechte muur bestaande uit sneeuw en ijs.

De berg is vernoemd naar de generaal en cartograaf Guillaume-Henri Dufour en werd in 1855 voor het eerst beklommen. Het is een heel intensieve, zware wandeling waar men op het einde ook moet rotsklimmen. Wel wordt de inspanning beloond met een prachtig uitzicht.

Dufourspitze, Bishorn and Weisshorn

3. Zumsteinspitze, Zwitserland, Italië – 4.563 meter

In het Monte Rosa-massief, in de Walliser Alpen, bevindt zich een 4.563 meter hoge berg genaamd de Zumsteinspitze. Het is een prachtige berg met imponerende pieken. Het is de allereerste berg die in het Monte Rosa-massief beklommen werd, namelijk in 1820. Tegenwoordig gaan steeds meer ervaren klimmers de uitdaging aan om de top te bereiken. De beklimming is ‘gemakkelijker’ dan vele andere bergen in dit gebied.

4. Signalkuppe, Zwitserland, Italië – 4.559 meter

De berg Signalkuppe staat met haar 4.559 meter op de vierde plaats en is tevens te vinden in Zwitserland en een deel van Italië. De eerste beklimming werd in 1842 voltooid. Voor men die na een intensieve klim nog niet genoeg kilometers in de benen heeft zitten, is er de mogelijkheid om een wandelroute te combineren met de route naar de Zumsteinspitze. Op de top van de Signalkuppe bevindt zich de hoogste berghut van Europa, de Capanna Regina Margherita. Deze is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita di Savoia.

20090524_weissmies_laggintal-62

5. Dom, Zwitserland – 4.545 meter

De Dom in Zwitserland is 4.545 meter hoog en ligt in het Zwitserse kanton Wallis. Samen met de bergen Täschhorn en Lenzspitze maakt de Dom deel uit van de Mischabelgroep. Dit is het hoogste bergmassief dat in haar geheel in Zwitserland ligt. De pieken liggen ontzettend dicht bij elkaar en daarom draagt het bergmassief ook deze naam. Mischabel betekent namelijk hooivork. In 1858 waagde de eerste klimmer zijn leven om de top te bereiken. De meesten volgen vaak de route vanuit Randa naar de Domhütte en de Festi- en Hohberggletsjer. Er zijn ook zwaardere routes met diepere afgronden en grote rotsblokken. Uitgeput na deze klim zul je zeker zijn, maar het panoramische uitzicht is het meer dan waard.

Panorama Mont Fort

6. Lyskamm, Zwitserland, Italië – 4.527 meter

De Lyskamm, ook wel Silberbast genoemd, is 4.527 meter hoog en maakt deel uit van een meer dan één kilometer lange bergkam in de Walliser Alpen. Het is een ontzettend risicovolle, lastige klim. Dit komt mede door de structuur in de rotsen. De in Zwitserland en Italië gelegen berg werd voor het eerst beklommen in 1861. Veeel klimmers zijn verongelukt tijdens de klim naar de top. Daarom draagt de Lyskamm ook wel de naam ‘Menseneter’.

7. Weisshorn, Zwitserland – 4.505 meter

De Weisshorn is de belangrijkste piek van de Weisshorn-groep, bevindt zich ontzettend dichtbij de Lisskam en is 4.505 meter hoog. Ieder jaar blijkt de uitdaging een fatale keuze te zijn voor sommige klimmers. De berg is niet het hoogst, maar wordt wel gezien als de mooiste berg van Zwitserland én de Alpen. De piramidevorm en witte hellingen zijn het kenmerk van deze bijzondere schoonheid. Verder vult de natuur hier zich met prachtige gletsjers en diepe afgronden. De Weisshorn werd voor het eerst beklommen in 1861.

8. Täschhorn, Zwitserland – 4.491 meter

Zwitserland, het land van de bergachtige landschappen, is vaak een gewilde vakantiebestemming voor zowel wintersporters als klimmers. De natuur nodigt uit om sportief bezig te zijn. Dit kan op verschillende bergen. Echter is de Täschhorn wel een hele grote uitdaging die maar weinigen aangaan. Deze 4.491 meter hoge berg wordt beschouwd als één van de moeilijkste bergen om te beklimmen. Wel worden degenen die de uitdaging aangaan beloond met een onbeschrijfelijk mooi uitzicht. Wat opvalt aan de berg, zijn de drie opvallende gletsjers die ieder aan een andere kant liggen. In 1862 werd de top voor het eerst bereikt.

Täschhorn, Dom and Nadelhorn

9. Matterhorn, Zwitserland, Italië – 4.478 meter

In de Walliser Alpen, tussen het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil-Cervinia, bevindt zich een berg die zich ontzettend populair maakt bij klimmers. De 4.478 meter hoge berg draagt de naam Matterhorn. De beklimming dankt haar populariteit niet aan de eenvoudigheid. In tegendeel zelfs, want de ‘makkelijkste’ route kostten in 1865, het jaar van de eerste beklimmingen, namelijk al 500 mensen het leven. Toch gaan zo’n 3.000 waaghalzen per jaar de uitdaging aan om de top te bereiken. Vallende rotsen, lawinegevaar en slecht zicht door mist zijn zaken waar je rekening mee moet houden en dat terwijl de klim al genoeg energie vergt en risicovol is.

Matterhorn

10. Picco Luigi Amedeo, Italië – 4.469 meter

De laatste berg die zich bevindt in het lijstje van de 10 hoogste bergen in Europa is de Picco Luigi Amedeo. De piek van deze Italiaanse berg bereikt een hoogte van 4.469 meter en is te vinden in aan de Italiaanse zijde van het Mont Blanc-massief. Ten zuidwesten ligt de Mont Blanc. De berg is vernoemd naar een bekende man die de beklimming waagde in 1906, Lodewijk Amadeus van Savoie, oftewel Luigi Amedeo. Picco Luigi Amedeo werd voor het eerst beklommen in 1901.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in