Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Campagne tegen berggidsen zonder diploma

Wintersportredacteur

De Oostenrijkse bond voor berg- en skigidsen (VÖBS) is een campagne gestart tegen ongekwalificeerde gidsen. Onder de naam ‘Vertrouw op de profi’s’ willen ze aandacht vragen voor het belang van gidsen die in het bezit zijn van de juiste diploma’s.

Vertrouw op de profi’s

De VÖBS hoopt met de beeldcampagne duidelijk te maken dat het van essentieel belang is dat je met een goede gids op pad gaat. Dat wil zeggen, met een gids die in het bezit is van de juiste diploma’s. Aanleiding van de campagne is het feit dat er steeds meer gevaarlijke situaties op de berg plaatsvinden met groepen die onder leiding staan van een ongekwalificeerde gids. Walter Zörer, voorzitter van de VÖBS, geeft aan dat ze op basis van informatie van klanten op zoek gaan naar de onbevoegde gidsen.

Gekwalificeerde gidsen

Klanten hebben het recht om geïnformeerd te worden of de berggids wel de juiste diploma’s heeft behaald. Je kunt een gekwalificeerde gids herkennen aan zijn of haar berggidsenbadge en het officiële ID. Deze twee dingen is elke berggids verplicht bij zich te dragen. Oostenrijk telt zo’n 5500 gekwalificeerde berggidsen.

Belangrijk voor de veiligheid

Dat een berggids met de juiste papieren belangrijk voor je veiligheid is, moge duidelijk zijn. Ook de cijfers wijzen dit uit. Zo vielen tussen 2006 en 2018 ongeveer 99% van de 3500 alpinedoden tijdens tochten zonder berggids. Dat meldt Karl Gabl, voormalig voorzitter van de raad van toezicht voor alpine veiligheid.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in