Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Bucket list ervaring in Oostenrijk: een hondensledetocht

© Vorarlberg Tourismus, Markus Gmeiner

Wintersportredacteur

Tijdens je wintersport kun je allerlei leuke activiteiten doen naast skiën of snowboarden. Van rodelen tot winterwandelen en van langlaufen tot schaatsen, er zijn meer dan genoeg opties. Een absolute tip voor iedereen die eens naast de pistes wat leuks wilt doen, is een hondensledetocht in Oostenrijk. Alleen, met je partner of met je kids een tocht maken op een slee die wordt voortgetrokken door husky’s. Je snapt wel dat het een onvergetelijke ervaring voor jong en oud is. Benieuwd naar meer informatie en waar je dit kunt doen tijdens je wintersport in Oostenrijk?

Maak een hondensledetocht in Oostenrijk

Oostenrijk zal misschien niet als eerste in je opkomen als land waar je een hondensledetocht kunt maken. Hiervoor zie je namelijk voornamelijk de Scandinavische landen voorbij komen. Toch is het wel degelijk mogelijk in Oostenrijk en dat is alleen maar een heel groot pluspunt. Zo kun je deze toffe activiteit namelijk gewoon lekker tijdens je wintersport ondernemen. Het kan op verschillende plekken in Oostenrijk en met een beetje mazzel kun je de honden al van veraf horen blaffen. De enthousiaste viervoerters kunnen namelijk niet wachten om je mee te nemen door de witte wereld. Maar voordat jullie op pad gaan, is er eerst tijd om kennis te maken met de husky’s – lees: knuffelen ;-). De musher, zo heet een hondengeleider, geeft jullie vervolgens een paar belangrijke instructies en als alles duidelijk is, gaan jullie op pad.

Dit neem je mee

Tijdens een hondensledetocht ontdek je het winterse landschap van Oostenrijk buiten de pistes. Zo kom je op plekken waar je normaal gesproken niet zou komen en geniet je van unieke eigenschappen. Maar wat moet je eigenlijk allemaal meenemen op zo’n tocht? De leuke husky’s en slee worden voor je geregeld, maar neem de volgende dingen zelf nog mee:

 • Skipak
 • Skihandschoenen
 • Muts
 • Stevige schoenen
 • Goggles of zonnebril
 • Zonnebrand

Met bovenstaande dingen zorg je dat je goed warm blijft tijdens de hondensledetocht. Bovendien kan het ook tijdens je tripje op de slee prachtig weer zijn, dus vergeet ook zeker de zonnebrand en je zonnebril niet. En is het echt koud of sneeuwt het, zet dan je goggles op.

Lees ook: handige tips, leuke activiteiten en alle informatie voor een wintersport in Oostenrijk

Snelcursus hondenslede besturen

De husky’s weten natuurlijk zelf de weg niet en een navigatie werkt ook niet, wanneer je door de uitgestrekte sneeuwvelden trekt. Daarom moet je zelf de hondenslede besturen. De gids leidt de weg en de honden zullen wel grotendeels volgen, maar toch is het handig om ook zelf te weten hoe het allemaal werkt. Daarom leer je dit wanneer je een hondensledetocht gaat maken in Oostenrijk. Je leert hoe de husky’s voor de slee gespannen worden en hoe je ze ‘bestuurt’. Door hun hoge energielevel zijn dit de ideale honden voor een sledetocht. Afhankelijk van de af te leggen afstand en het gewicht op de slee, wordt bepaald hoeveel honden de slee moeten trekken. Zelf neem je in of achter de slee plaats. Als jullie onderweg zijn, stuur je de honden aan met verschillende commando’s. Zo kun je ze harder of zachter laten lopen en zelfs af laten remmen. Mocht je hard moeten remmen, dan zit er ook een klauwrem op de slee die zich ingraaft in de sneeuw tijdens de remactie. Onderweg is het belangrijk om in de bochten lichtjes mee te hangen en je gewicht te verplaatsen. En het belangrijkste: laat nooit het handvat los, anders moet je terug lopen…

hondensledetocht in het Brandnertal
© Oostenrijks Toeristenburo

Een absolute tip voor jong en oud

Als je tijdens je wintersport in Oostenrijk alleen maar op de pistes blijft, zie je eigenlijk maar een heel klein deel van de witte wereld die het land te bieden heeft. Terwijl het buiten de skigebieden minstens net zo mooi is. Door middel van een hondensledetocht kom je op plekken waar je op ski’s nooit zou komen en voel je je echt even weg van de bewoonde wereld. Het biedt de perfecte combinatie van ontspanning en avontuur en het enige wat je hoort zijn de rennende honden en de glijdende slee. Zeker wanneer je de honden vertrouwt en eindelijk kunt ontspannen, is het een bijzondere ervaring om de slee te besturen. Een absolute aanrader voor jong en oud dus!

Hondensledetocht in Oostenrijk: hier kan het

Op verschillende plekken in Oostenrijk kun je een hondensledetocht maken. In Oostenrijk zijn ze niet al te lang, maar lang genoeg voor een dagje plezier. De snelheden van een hondenslede kunnen oplopen tot 30 km/u en iedereen kan mee. Kinderen tot 16 jaar kunnen samen met een volwassen begeleider, als ze 16 jaar of ouder zijn mogen ze zelf hun slee besturen. Benieuwd waar in Oostenrijk je met husky’s op pad kunt? We zetten het hieronder voor je op een rijtje:

 • Alt-Nagelberg (Niederösterreich), Huskyhof Waldviertel
 • Angerberg (Tirol), Huskyranch Tirol
 • Brandnertal (Vorarlberg), Husky-Toni
 • Bregenzerwald (Voralrberg), Der Sibirische von Schadona
 • Teichalm (Steiermark), Husky Camp
 • Zwettl (Niederösterreich), Huskyranch

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Oostenrijks Toeristenburo.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in