Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Brandstof besparen op wintersport: 5 tips

Wintersportredacteur

Een wintersport is nu eenmaal niet de goedkoopste vakantie van het jaar. Skipas, accommodatie, reiskosten, eten, drinken… Alles bij elkaar loopt de rekening toch flink op, dus elke manier om het iets goedkoper te maken is welkom. Daarom delen we vandaag een aantal tips om brandstof te besparen op wintersport en onderweg er naartoe. Zeker met de brandstofprijzen van tegenwoordig is het toch fijn dat je niet 3 keer hoeft te tanken onderweg.

Hoewel de brandstofprijzen bij onze oosterburen en in de Alpen over het algemeen een stuk lager liggen dan in Nederland, is het voor de totale rekening toch fijn als je brandstof kunt besparen op wintersport en in de reis ernaartoe.

Brandstof besparen op wintersport

Er zijn meerdere manieren waarop je de totale kosten van je skivakantie iets minder hoog kunt laten uitvallen. Je kunt een skigebied kiezen dat je zonder vignet kunt bereiken of kiezen voor de goedkoopste optie om te tanken. Maar je kunt ook proberen brandstof te besparen op wintersport. Hierdoor hoef je minder snel te tanken, wat uiteindelijk onderaan de streep aardig kan schelen. Uiteraard heeft je rijstijl en het verbruik van je auto de grootste invloed op het brandstofverbruik – rijd dus geen 200 km/u op de Duitse Autobahn als je brandstof wil besparen -, maar er zijn een paar kleine dingen die ook kunnen zorgen dat je auto minder diesel of benzine gebruikt. Deze zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Let op: vanaf 1 november geldt in veel Alpenlanden een winterbandenplicht. Bereid je goed voor en zorg voor een paar goede winterbanden.

5 tips waarmee je brandstof bespaart op wintersport

Brandstof besparen op wintersport is niet alleen fijn voor je portemonnee, ook voor het milieu. Minder brandstofverbruik zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot, dus dat is nog een extra reden om erop te letten. Onderstaande 5 tips helpen je om brandstof te besparen op wintersport en op weg ernaartoe.

1. Monteer een dakkoffer alleen als je echt die nodig hebt

Om brandstof te besparen op wintersport is het handig om te weten dat je dakkoffer het verbruik flink verhoogt. Dakkoffers zijn zelfs de grootste oorzaak van extra brandstofverbruik ’s winters. Bij een snelheid van 80 km/u verbruik je zo’n 11 procent meer brandstof en bij een snelheid van 130 km/u gebruik je zelfs 2 liter meer per 100 km. Gebruik je dakkoffer dus alleen als het nodig is. Veel Nederlanders monteren de dakkoffer al ruim voor de wintersport en halen de dakkoffer er niet direct af na thuiskomst. Dat is uiteraard zonde van de brandstof. En als je op je bestemming regelmatig de auto pakt, maar de dakkoffer niet nodig hebt, overweeg hem er dan af te halen.

2. Gebruik geen overbodige elektriciteit

Verwarmde stoelen, een lekker warm stuur, het kan tegenwoordig allemaal en het zorgt ervoor dat we heerlijk warm in de auto kunnen zitten. En wat dacht je van verwarmde voor- en achterruiten? Wel zo praktisch op wintersport! Ondanks dat je het misschien niet meteen verwacht, zorgen ook deze dingen voor extra verbruik. De elektriciteit hiervoor moet namelijk ook ergens vandaan komen. Simpel gezegd drijft de verbrandingsmotor ook de generator van de auto aan. Hiermee kan het brandstofverbruik met 1 liter per 100 km oplopen. Wil je brandstof besparen op wintersport, gebruik dan alleen elektriciteit als het nodig is en niet langer dan nodig is. Ontdooide ruiten zijn natuurlijk belangrijk voor de veiligheid, dus bespaar hier nooit op. Maar een warm stuur of warme stoelen, die kunnen wel even minder. Gewoon een lekker warme trui aan in de auto dus ;-).

3. Houd de lading zo licht mogelijk

Ook het gewicht van de auto, dus inclusief lading, is van invloed op het brandstofverbruik. Je kunt bijna zeggen dat elke kilo extra lading ervoor zorgt dat een auto meer brandstof gebruikt. Per 100 kilo heeft je auto tot 0,3 liter meer brandstof nodig voor 100 km. Zorg er dus voor dat je je lading zo licht mogelijk houdt als je brandstof wilt besparen op wintersport. Mannen, geef dit vast door aan je vrouw.

Auto in sneeuw met ski's koffer en rugzak
Licht pakken en als het kan zonder dakkoffer rijden, zo bespaar je al flink op het brandstofverbruik van de auto

4. Maak je auto vrij van sneeuw en ijs

Je auto vrij maken van sneeuw en ijs is iets wat we – hopelijk – allemaal doen voor we de weg op gaan. Dit zorgt voor een goed zicht onderweg en zo voorkom je dat je medeweggebruikers last hebben van sneeuw of ijs dat van jouw auto af waait. In sommige landen is het zelfs strafbaar als je auto niet ijs- en sneeuwvrij is gemaakt. Daarnaast kun je hiermee ook besparen op brandstof. Sneeuw en ijs op de auto hebben invloed op de aerodynamica en het gewicht van de auto en zorgen voor een hoger verbruik van brandstof.

5. Laat de auto niet warmdraaien

Dit is de laatste tip om brandstof te besparen op wintersport en ondanks dat het in meerdere landen verboden is, gebeurt het nog steeds. De motor laten warmdraaien voor je wegrijdt is niet alleen slecht voor het milieu, je verslijt ook je motor en zorgt voor onnodig verbruik. Uit een test van ADAC bleek dat na 4 minuten warmdraaien bij een buitentemperatuur van -10°C, de motorolie een temperatuur bereikte van -7°C. Een klein verschil waarvoor al 0,1 liter benzine werd verbrand. Denk dus aan je auto en het milieu en rijdt na het starten meteen weg (als het zicht vanuit de auto dat toelaat natuurlijk).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in