Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Bouw van nieuwe lift garandeert voortbestaan van Loser-Altaussee

Panoramabahn Loser Altaussee

© Bartholet Maschinenbau AG, Fotomontage Loser Bergbahnen

Wintersportredacteur

Hoewel de plannen al een tijdje op tafel liggen, is eindelijk de bouw van de nieuwe lift in Loser-Altaussee goedgekeurd zónder benodigd milieurapport. Even was er sprake van paniek en onrust of komend skiseizoen wel door kon gaan door de vertraging die het project heeft opgelopen.

Aanvankelijk had de bouw in april 2022 reeds moeten starten, maar het was nog wachten op duidelijkheid of er een speciaal milieurapport nodig was. Nu is er besloten dat dat rapport er niet komt en dus kan er met de bouw van de nieuwe lift in Loser-Altaussee, na het doorlopen van de ‘normale’ goedkeuringsprocedures, eindelijk worden begonnen.

Nieuwe lift in Loser-Altaussee

Het idee om het Oostenrijkse skigebied Loser-Altaussee te moderniseren ligt al een tijdje op tafel. Echter wacht de ontwikkelaar al een behoorlijke tijd op goedkeuring voor de start van de bouw van de gondel die twee oude stoeltjesliften moet gaan vervangen. Plotseling kwam er kritiek op het plan vanuit verschillende hoeken. Doordat de plaatselijke milieuorganisatie aandrong op een milieu-beoordeling werd de bouw die in april 2022 had moeten starten uitgesteld.

Hannes Androsch, aandeelhouder van de Loser Bergbahnen, sprak zich al eerder uit over de onrust die dit veroorzaakte ten aanzien van komend skiseizoen. Start van de bouw van de nieuwe gondel was namelijk cruciaal voor het winterseizoen en er was zelfs al sprake van een mogelijk faillissement van de Bergbahnen. Gisteren is het besluit bekendgemaakt: er komt geen beoordeling noch een rapport betreffende het milieu en de bouw van de gloednieuwe Panoramabahn kan dan, na het doorlopen van verdere goedkeuringsprocedures, eindelijk in gang worden gezet.

Groots project

De bouw van de nieuwe lift in Loser-Altaussee is een groots project. De Panoramabahn, zoals de nieuwe gondel gaat heten, zal twee oude stoeltjesliften vervangen die al sinds 1982 draaien. Er komen door Porsche-design ontworpen 10-persoonscabines met enorme panoramische ramen. Fabrikant van deze nieuwe gondel is het Zwitserse Bartholet, die met de bouw van deze panoramagondel een grote upgrade geeft aan Loser-Altaussee. Het project kost dan ook maar liefst zo’n 25 miljoen euro. Naar schatting zal de lift per uur zo’n 1800 personen kunnen vervoeren en zal de nieuwe gondel het hele jaar door draaien.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in