Nieuwsalert per mail ontvangen

Boete tot 5.000 euro bij niet voldoen aan winterbandenplicht

WinterbandenIn Oostenrijk is het winterseizoen officieel geopend op 1 november. Tot 15 april is het dan verplicht om winterbanden onder de auto te hebben als er sprake is van winterse omstandigheden op de weg. Geef je hier geen gehoor aan, dan staat je een boete te wachten tussen de 35 en 5.000 euro – afhankelijk van hoe erg je anderen in gevaar brengt. Bij een ongeval kan het negeren van de winterbandenplicht ook reden zijn voor de verzekering om uitbetaling te weigeren. 

Bij een besneeuwde of met ijzel bezaaide weg moeten alle auto’s voorzien zijn van winterbanden. Dat betekent dat die banden ook daadwerkelijk het kenmerk winterband moeten hebben gekregen van de fabrikant. Een alternatief voor de winterbanden zijn zomerbanden met sneeuwkettingen gemonteerd op minimaal twee aandrijfwielen. Uiteraard is een combinatie van winterbanden en sneeuwkettingen beter. Verder wordt geadviseerd om alle wielen te voorzien van sneeuwkettingen als die nodig zijn.

De voorgeschreven profieldiepte van winterbanden is voor de populaire radiaalbanden minimaal vier millimeter en voor de diagonaalbanden vijf millimeter. “Aan het begin van het seizoen moet het profiel duidelijk dieper zijn, anders moeten de banden halverwege het seizoen vervangen worden,” legt een expert van de Oostenrijkse automobielbond uit. Hij adviseert ook om niet te wachten tot de eerste sneeuw: “Nachtvorst zorgt voor ontzettend gladde wegen.”

Wie bij winterse omstandigheden zonder de juiste banden of sneeuwkettingen betrapt wordt, moet met minimaal 35 euro boete rekening houden. “Als daarbij ook nog andere verkeersdeelnemers in gevaar worden gebracht, kan de geldstraf oplopen tot maar liefst 5.000 euro,” vertelt een jurist van de bond. Als een auto zonder winterbanden of sneeuwkettingen in die omstandigheden bij een ongeval betrokken is, kunnen de gevolgen – naast de gevolgen uit het ongeval – nog onaangenamer zijn. De verzekering kan grote nalatigheid toerekenen aan de bestuurder en niet uitbetalen.

Moraal van het verhaal: laat de juiste banden monteren voor je op wintersport gaat. 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in