Besparen op energie tijdens wintersport

Wanneer je op wintersport gaat, laat je je huis een of meerdere weken onbewoond achter. Zonde als dit leidt tot onnodig energieverbruik. Aan de andere kant moet je de thermostaat ook weer niet te laag zetten want dan zouden de leidingen kunnen bevriezen. In dit artikel vertellen we je hoe je de temperatuur het best kunt instellen als je op wintersportvakantie gaat en hoe je energie kunt besparen tijdens je afwezigheid.

Besparen op energieverbruik

Je denkt wellicht dat er geen of nauwelijks energie wordt verbruikt wanneer jij zelf op wintersportvakantie bent. Niks is minder waar. Natuurlijk is het verbruik lager dan wanneer je wel thuis bent, maar ongemerkt verbruik je toch wat kWh per dag. Gelukkig zijn er manieren om onnodig energieverbruik terug te dringen. Dat begint bij alle stekkers uit het stopcontact halen. Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar veel apparaten die niet aan staan maar waarvan de stekker wel in het stopcontact blijft zitten, verbruiken toch stroom. Dit heet sluipverbruik.

Laat apparaten ook niet op stand-by staan. Er zijn fabrikanten die deze modus omschrijven als zijnde dat het apparaat uit staat, maar dat is dus niet zo. En niet alleen brengt de stand-by stand het risico van kortsluiting en dus mogelijk brand met zich mee, maar er is dus ook sprake van onnodig stroomverbruik. Dit is evenwel simpel tegen te gaan, door gewoon alle stekkers uit het stopcontact te trekken voor je op wintersport gaat.

Laat de thermostaat niet te hoog staan

Wanneer de thermostaat meestal op een bepaalde temperatuur staat, vergeet je die wellicht bij te stellen voor je op vakantie gaat. Mocht de temperatuur in huis tijdens je afwezigheid onder dat niveau komen, dan springt de centrale verwarming automatisch aan. Zonde, want het huis hoeft in principe nauwelijks verwarmd te worden wanneer je er niet bent. Gelukkig zijn er energie-apps waarmee je de thermostaat op afstand kunt bedienen. Zo regel je de temperatuur in huis ook als je er zelf niet bent. Dat is handig omdat je hiermee voorkomt dat de centrale verwarming onnodig aanslaat. Maar andersom vermijd je ook problemen met de leidingen wanneer het gaat vriezen.

Met name leidingen die verouderd zijn of niet goed geïsoleerd, kunnen bevriezen als de temperatuur onder nul komt. Dit kan flinke problemen en schade geven wanneer de dooi inzet, met bijvoorbeeld gesprongen waterleidingen. Dit kun je voorkomen door de thermostaat nooit lager te zetten dan zo’n 14 graden. Verder is het verstandig de radiatoren een beetje open te draaien. Leidingen die niet goed beschermd zijn tegen de vrieskou, kun je isoleren met bijvoorbeeld een deken. Ook kun je waterleidingen die je nauwelijks gebruikt legen. Denk aan waterleidingen in de tuin.

Energie vergelijken voor de laagste rekening

Een lagere energierekening begint bij energie vergelijken. Hiermee krijg je een goed beeld van de voorwaarden en de kosten bij elke leverancier. Ook weet je zo welk energiebedrijf mobiele-apps heeft waarmee jij tijdens de wintersportvakantie kunt checken wat het energieverbruik thuis is.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?