Nieuwsalert per mail ontvangen

Bergbahnen Katschberg veroordeeld voor nalatigheid

Archiefbeeld

Al twee mensen zijn om het leven gekomen bij dezelfde bocht van een skiweg in het skigebied Katschberg. Een vader van twee kinderen in 2011 en een 21-jarige student in 2014. De nabestaanden van deze slachtoffers hebben het er niet bij laten zitten en eisten een compensatie. De rechtbank heeft hen in het gelijk gesteld en de Bergbahnen Katschberg veroordeeld tot een schadevergoeding.

Het pad waar de ongelukken hebben plaatsgevonden, bevinden zich aan het einde van een nogal steile piste, hierdoor hebben de meeste skiers veel vaart. Dan komt er al vrij snel een scherpe bocht. Het risico voor ongevallen is daarom erg groot op dit punt. Nergens stonden waarschuwingsborden en/of vangnetten. Als je eenmaal over de helling bent gevallen is het moeilijk om je ergens aan vast te houden. Er bevinden zich hier veel rotsen en bovendien is de afgrond ook erg steil. Het oordeel van de hoogste rechtbank is dat de Bergbahnen Katschberg te weinig maatregelen hebben genomen om de veiligheid van de wintersporters te waarborgen.

Dit oordeel heeft niet alleen gevolgen voor Katschberg, maar ook voor andere skigebieden. Ook zij moeten hierdoor goed naar hun huidige veiligheidssituaties kijken. Na dit oordeel zouden ook zij veroordeeld kunnen worden voor ‘onveilige’ situaties. Lang niet iedereen is het eens met het verplaatsen van de schuld van een ongeluk naar het skigebied. Zo vindt zelfs de chef van de bergpolitie in Kärnten de uitspraak niet terecht: “Als iemand gaat skiën, dan moet die persoon begrijpen dat er risico’s zijn. Bovendien kun je jezelf ook in de afzetnetten verwonden. Te veel maatregelen nemen is een fout. Men moet begrijpen dat absolute veiligheid niet bestaat.

Onze tip voor jou: blijf altijd alert, kijk goed vooruit en ga zeker niet te snel door een bocht die je niet kent! Maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in