Bandenspanning winterbanden

Voor dat je op wintersport vakantie gaat moet je zorgen dat je de auto voor een winterbeurt naar de dealer is geweest. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat de auto in goede staat verkeerd, maar in de bergen kan de auto te maken krijgen met omstandigheden die het in Nederland niet gewend is. Een van de facetten is de bandenspanning.

Bandenspanning: goed om te weten

Zwaardere auto met de wintersport

Iedereen kan zich de situatie wel indenken. Aan het begin van de vakantie wordt de auto helemaal volgeladen met wintersport benodigdheden, waardoor er amper door het achteruit gekeken kan worden. Door de hoeveelheid materialen wordt er een skibox op het dak geplaatst wat de auto nog zwaarder maakt.

De auto is veel zwaarder beladen tijdens wintersport dan in het dagelijkse gebruik. Belangrijk is dan ook de spanning van de winterbanden. Een te lage bandenspanning zorgt voor overmatige slijtage en een langere remweg. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg en kan andere weggebruikers onnodig in gevaar brengen tijdens de reis richting de bergen.

Minder lucht voor meer grip

De banden van je auto zijn het enige contact met de weg. Een veel voorkomende situatie is dat mensen tijdens hun vakantie in de sneeuw vast komen te zitten. Een veel gebruikte oplossing is lucht laten ontsnappen uit de banden, waardoor je meer grip krijgt in de sneeuw. Vaak wordt de bandenspanning daarna niet goed op niveau gebracht.

De juiste bandenspanning voor je rij-omstandigheden vind je terug in het instructieboekje van je auto. Daarnaast is het mogelijk dat het aan de binnen kant van je tankdop staat of in het portier van de bestuurderszijde.

Goed voorbereid de weg op

Laat je goed informeren bij je dealer en ga niet onvoorbereid de weg op. Houdt u aan de juiste bandenspanning zoals vermeld staat in het instructieboek van uw auto. Als u het daarin niet kan vinden staat het aan de binnenzijde van de deurstijl of aan de binnenzijde van het tankklepje. Als u in al deze gevallen de waarde niet kan vinden kunt u het beste contact opnemen met uw dealer. Zij zullen u de juiste bandenspanningwaarde doorgeven.

Bij winterbanden mogen ze 0,2 bar harder opgepompt worden dan bij zomerbanden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in