Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Alarmerende cijfers uit Frankrijk: flinke stijging in reddingsacties

Ongeluk op de piste kruis van ski's

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

In Frankrijk is er een stijging van het aantal reddingsacties te zien in februari 2023. Dit komt door een samenloop van omstandigheden: de beperkte sneeuwval en een hoge opkomst van wintersporters in de vakantieperiode zorgen voor problemen. De afgelopen maand werd de reddingsdienst meer opgeroepen dan anders.

Stijging reddingsacties in Frankrijk

Het gebrek aan sneeuw verhoogt de risico’s. De omstandigheden zijn lastiger en deze veroorzaken meer gevaar. Van ijzige pistes in de ochtend tot zachte en zware sneeuw in de middag door de zon, de sneeuwcondities waren afgelopen maand onder andere in Frankrijk niet ideaal. Goede sneeuwcondities zorgen normaal gesproken voor meer controle tijdens het skiën of boarden. Door de uitdagende condities dit jaar is de snelheid voor veel wintersporters lastiger te beheersen en dit resulteert in een stijging van de reddingsacties in Frankrijk, aldus Franceinfo.

Cijfers van de CRS Alpes-eenheden

In februari moesten in de regio’s van Nice tot Albertville via Briançon en Grenoble 311 mensen gered worden. 200 hiervan waren ernstig gewond. In januari was dit cijfer bijna de helft lager. Deze cijfers laten een duidelijk verschil zien tussen de eerste twee maanden van het jaar.

Meer bezoeken aan dokters

Ook de cijfers van wintersporters die de dokter hebben bezocht laten eenzelfde soort trend zien. Thierry Dewaele, dokter in Les Gets, verklaart: “We hebben nog nooit zoveel blessures gehad”. Hierbij gaat het vooral om de twee weken midden in februari. “Wij, in ons kantoor, zien nu gemiddeld zo’n zestig traumatische letsels per dag, terwijl het normaal gesproken om rond de veertig gewonden gaat”, aldus de huisarts. 

Ook in de ziekenhuizen is er een stijging van patiënten te zien. In het ziekenhuis in Albertville begon de piek al voor februari door de sneeuwcondities. “Over het algemeen zijn er meer dan tien patiënten per dag geopereerd, met soms pieken tot 20 patiënten per dag”, aldus Benoît Vibert, een chirurg bij CHAM. “We hebben een toename van bijna 40% in noodgevallen en een toename in chirurgische ingrepen, inclusief traumatologie”, voegde een andere arts van CHAM, Olivier Tilak, toe.

Wees gewaarschuwd!

De reddingsmedewerkers blijven herhalen dat wintersporters voorzichtig moeten zijn op de piste, houd je snelheid onder controle. Draag beschermingsmiddelen zoals een skihelm en zorg ervoor dat je ski’s goed geslepen zijn. Zo heb je meer controle op de piste, dat benadrukt commandant Pierre Pelcener van CRS Alpes. Zelfs goede skiërs moeten voorzichtig zijn bij deze bijzondere omstandigheden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in