Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Advies: rij niet naar de wintersport met je winterjas aan

auto in de sneeuw

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Ga je met de auto richting de wintersport, dan loop je een verhoogd veiligheidsrisico als je je dikke winterjas aanhoudt tijdens het autorijden. Volgens Sicheres Vorarlberg heb je meer risico op letsel tijdens een ongeluk. En dit is niet de enige reden! Het is belangrijk om je te realiseren wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je in de auto stapt richting de wintersport met een dikke jas aan.

Met de auto richting de wintersport

Vele Nederlanders reizen jaarlijks met de auto richting de wintersport. Als wintersportliefhebber ben je waarschijnlijk geen onbekende met deze lange autoritten. Maar weet je ook dat er een risico is als je de auto instapt en je warme, dikke jas aanhoudt? De directeur van Sicheres Vorarlberg, Mario Amann, geeft een waarschuwing af. Ook de ANWB heeft hier in de afgelopen jaren onderzoek naar gedaan en adviseert bestuurders en passagiers om hun dikke winterjas uit te trekken in de auto. Wat de reden hiervoor is? Dat vertellen we je graag.

Draag geen dikke jas in de auto

Een koude autorit is dan wel niet comfortabel, maar wel veiliger volgens Sicheres Vorarlberg. Want het rijden met een dikke jas aan kan bijvoorbeeld effect hebben op de automatische spanning van een gordel bij een ongeluk. Daarnaast heb je een beperkte bewegingsvrijheid. Deze redenen worden bevestigd door de ANWB, ook zij waarschuwen voor de risico’s als je een dikke jas tijdens een autorit aanhoudt.

De gordel

In het geval van het dragen van een dikke jas kan het zijn dat de gordel zijn werk niet meer goed kan doen tijdens een ongeluk. Dikke jassen kunnen namelijk leiden tot een te loszittende gordel. De riem zit dan niet meer strak genoeg en beschermt minder bij een ongeluk. Bij het geval van een ongeluk zonder een dikke jas aan heeft de gordel een directe werking op het lichaam. Vlak voor het incident word je dan teruggetrokken, met een dikke jas is dit effect duidelijk minder. Met een minder strakke gordel kan het zijn dat je door de extra ruimte meer letsel oploopt tijdens een ongeluk.

Beperkte bewegingsvrijheid

Mutsen, sjaals en dikke jassen kunnen ook de bewegingsvrijheid van de bestuurder beperken. Het zicht is minder doordat de nek niet volledig gedraaid kan worden. Daarnaast maken dikke schoenen en winterlaarzen het moeilijk om de rem- en gaspedalen te gebruiken. Let hierbij dus extra goed op! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een extra paar schoenen met minder dikke zolen in de auto te zetten voor het rijden. Dit verkleint de kans op een ongeluk.

Kinderen met dikke jassen aan in de auto

Niet alleen voor volwassenen is het belangrijk dat de dikke jas uitgetrokken wordt in de auto richting de wintersport, maar ook voor kleine kinderen. “Als de kinderen warm ingepakt zijn, hebben de ouders de neiging om de veiligheidsgordels alleen losjes aan te spannen”, legt Mario Amann uit. Als er een ongeluk gebeurt kan dit ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Gebruik dus liever een dekentje om het kind warm te houden, in plaats van een dikke jas.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in