Nieuwsalert per mail ontvangen

Advies Gezondheidsraad: niet meer dan 10 glazen alcohol per week

Wintersportredacteur

Tijdens de après-ski vloeit de alcohol rijkelijk. Zeker met die grote Oostenrijkse pullen drink je zo een paar liter bier per avond weg. Is dat nou wel zo verstandig? De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) vindt van niet. Hun nieuwe adviezen: drink niet meer dan 10 glazen alcohol per week, drink water naast de alcohol en las alcoholvrije dagen in. 

Après-ski

Après-ski is, zeker in Oostenrijk, onlosmakelijk verbonden met het skiën. Een drankje na het skiën is heerlijk. Vaak blijft het niet bij één drankje en zeker in dorpen zoals Hinterglemm, Westendorf of Sölden wil het er nog wel eens heftig aan toe gaan met het alcoholgebruik. Tot diep in de nacht kun je er stappen en dat gaat eerder gepaard met bier dan met water. En hoewel je in Nederland misschien alleen in het weekend een drankje doet, is het op vakantie toch wel vaker raak.

Nieuwe adviezen

Het zal je niet verbazen dat de HGR anders adviseert. De raad bracht onlangs een nieuw adviesrapport naar buiten om de alcoholconsumptie in het land te beperken. België is een echt bierland en het gebruik van alcohol is verweven in de cultuur. De HGR wil mensen op de hoogte brengen van de risico’s van overmatig alcoholgebruik en de inname terugdringen. Aangeraden in het rapport wordt:

  • het alcoholgebruik te beperken, want alcoholconsumptie heeft altijd een impact op de gezondheid;
  • geen alcohol te drinken voor de leeftijd van 18 jaar;
  • niet meer dan 10 standaardalcoholeenheden per week te drinken, te verdelen over verschillende dagen;
  • verschillende alcoholvrije dagen per week in te lassen;
  • aan vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven, wordt aangeraden om geen alcoholische dranken te drinken

Daarnaast worden nog enkele specifieke adviezen gegeven waar veel après-skiërs misschien wel iets aan hebben:

  • de totale gebruikte hoeveelheid alcohol per gelegenheid te beperken en binge drinking (meer dan 4 standaardalcoholeenheden voor vrouwen en 6 standaardalcoholeenheden voor mannen in minder dan twee uur), wat gepaard gaat met een verhoogd risico op morbiditeit en alcoholverslaving, ten zeerste af te raden;
  • traag te drinken, erbij te eten en af te wisselen met water;
  • ervoor te zorgen dat er vertrouwde personen in de buurt zijn en dat het mogelijk is om veilig thuis te komen.

Bepaalde delen van de bevolking zouden volgens het rapport extra moeten oppassen. Dat zijn onder andere 65+’ers, jongvolwassenen (die het meest geneigd zijn tot risicogedrag), personen die medicatie gebruiken, die andere drugs gebruiken, met gezondheidsproblemen, met een laag lichaamsgewicht, met alcoholgerelateerde problemen in de familie en personen die een bypass gehad hebben.

Alcohol na het skiën

Wat volgens de HGR ook bijzonder af te raden is, is het drinken van alcohol voor, tijdens en vlak na fysieke en sportieve inspanningen. Hetzelfde geldt uiteraard voor het besturen van een voertuig (en dat zijn natuurlijk ski’s en snowboards ook in zekere zin). De (après-)skiër zou zich dus zeker aangesproken moeten voelen. Moet jij je alcoholgebruik op wintersport aanpassen naar aanleiding van dit advies of houd je het bij een paar drankjes in de week?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in