Nieuwsalert per mail ontvangen

Aankoop skihelm steeds lastiger door het grote aanbod

Skihelm skigadget 2010

De discussie over het wel of niet dragen van een helm is tegenwoordig het gesprek van de dag tijdens en voor de wintersportvakanties. Er hadden een hoop ongevallen voorkomen kunnen worden als het slachtoffer een helm had gedragen. Met het dragen van een helm verklein je de kans op hoofdletsel met 60%. Dit is afgelopen jaar uitgezocht door Noorse wetenschappers die de functie van een helm hebben onderzocht. In dit artikel worden er tips gegeven waarom een helm gedragen moet worden en zal er informatie gegeven waar je op moet letten tijdens de aankoop van een skihelm.

Let bij het passen van de helm op of het dragen van een normale bril (geen sneeuwbril) geen druk bij de oren veroorzaakt
Meet voordat u naar de winkel gaat de omtrek van uw hoofd. 

– De helm mag niet bewegen op het hoofd

– Zijn er luchtgaten aanwezig in de helm (voorkomt jeukend hoofd)

– Heeft de helm verstelbare bandjes aan de binnenzijde van de helm. Op die manier kan de helm mee groeien met de groei van uw hoofd

– Zorg ervoor dat de helm zo past dat je bij het dragen van een normale bril (geen sneeuwbril) geen druk voelt boven de oren.

– Zorg ervoor dat u een helm koopt die u haast niet voelt. Hij moet zo licht zijn dat u er geen last van zult hebben tijdens het skiën.

– Zorg ervoor dat u bij de helm een helmentas mee krijgt. Op die manier zal de helm tijdens het vervoeren niet beschadigen

Het maakt niet uit of je nu een goede of een slechte skiër bent, er is altijd risico dat je met je hoofd tegen iets aan valt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een andere skiër die minder ervaren is en roekeloos ski gedrag vertoont.

Momenteel zijn helmen één van de snelst groeiende ski uitrusting producten. Dit komt voornamelijk door de moderne helmen die voorzien zijn van allerlei leuke snufjes en gadgets. Ze zijn lichter en meer comfortabel dan de helmen in het verleden.

Momenteel zijn er nog veel wintersporters die een hekel hebben aan een bezweet voorhoofd als oorzaak van de helm. Tegenwoordig zijn alle helmen voorzien van goede en moderne ventilatie systemen. Door verstelbare luchtgaten komt er tijdens het skiën koude en frisse lucht door de helm waardoor de haren zuurstof krijgen en het jeuken van het hoofd voorkomen wordt.

Een andere factor is het afknellen van het hoofd door een te strakke helm. Een oplossing hiervoor kan zijn om heel veel helmen te passen tot dat je de juiste maat hebt gevonden. Een andere oplossing is een duurdere variant waarbij je een helm hebt met verstelbare bandjes. Op die manier kunt u de helm op de juiste maat instellen en voorkomt u druk op het voorhoofd wat hoofdpijn kan veroorzaken.

Waar wintersporters over klagen is het gedempt horen bij het dragen van een helm. Om deze klachten te voorkomen zijn de tegenwoordige helmen voorzien van hoorkleppen waar men goed mee kan horen. Uiteindelijk zal je iets minder goed horen met een helm op, maar bij het skiën moet je je goed concentreren en zijn alle bijgeluiden ook niet noodzakelijk om te horen.

Het dragen van helmen is verplicht bij kinderen onder de 13 jaar. In delen van Italië is het zelfs voor iedereen verplicht. U kunt hier dus ook piste politie aantreffen en kunt u hoge boetes verwachten als u niet aan deze eis voldoet.

Kortom: Een helm kopen is zeker geen overbodige luxe. Ten eerste zorgt het voor veiligheid en ten tweede is het tegenwoordig hip om er een te dragen.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in