Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

7 dingen die je (misschien) nog niet wist over SkiWelt

Zonsopkomst SkiWelt

© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, Christian Kapfinger

Wintersportredacteur

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental is één van de grootste en meest moderne skigebieden van Oostenrijk en is razend populair. Wanneer ik je vertel dat er 288 km aan pistes zijn en ruim 80 berghutten, klinkt je dat misschien best bekend in de oren. Maar er zijn ongetwijfeld ook dingen die je nog niet wist van SkiWelt. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Vanuit dorpen als Ellmau, Westendorf, Söll en Scheffau sta je binnen enkele minuten op de pistes van SkiWelt. Met zo’n groot aanbod aan pistekilometers kun je elke dag een andere tocht maken en voor een welverdiende pauze is er altijd wel plek in een van de fijne berghutten.

1. 30 centimeter sneeuw is genoeg

Kijk jij altijd naar de sneeuwhoogtes en vraag je je af hoeveel sneeuw je nu eigenlijk echt nodig hebt voor een mooie piste? De hoeveelheid sneeuw die je nodig hebt, is erg afhankelijk van de ondergrond. Is deze rots- of steenachtig, dan heb je een veel dikkere laag sneeuw nodig dan wanneer de ondergrond alpenweide is. En laat dit laatste nou het geval zijn in SkiWelt! Omdat alles grasland is, heb je hier bij een sneeuwhoogte van 30 centimeter voldoende voor een mooie piste.

Ribbeltjespiste
© SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

2. Pistenbully’s kunnen meten hoeveel sneeuw er op de piste ligt

Zonder dat we het echt door hebben, schuiven we gedurende de skidag heel wat sneeuw richting het dal. Dit betekent dat de pistenbully’s die ’s avonds de pistes prepareren deze sneeuw weer omhoog moeten duwen. In de pistenbully zit een GPS-meetsysteem waarmee de chauffeur precies kan zien hoeveel sneeuw er op de piste ligt. Zo zorgt hij ervoor dat er overal voldoende ligt, niet te veel en niet te weinig. Door dit systeem bespaart de SkiWelt veel energie en geld voor het maken van extra technische. SkiWelt was het eerste skigebied dat dit systeem in 2017 implementeerde en trok hiervoor € 500.000,- uit.

3. Je kunt trouwen op de Hohe Salve

Droom jij ervan om het ‘ja-woord’ te geven op een bijzondere plek? In SkiWelt kan het! Boven op het hoogste punt van het skigebied, de Hohe Salve op 1828 meter, staat een kerkje dat plaats biedt aan maximaal 80 mensen. In dit kerkje kun je trouwen! Lunch of diner kun je dan in het naastgelegen hoogste draairestaurant van Oostenrijk doen. Hoe romantisch!

Kerkje Hohe Salve
Het kerkje op 1828 meter hoogte. © SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, AB

4. 65 Pistenbully’s zijn iedere dag voor ons aan het werk

Om de 288 km aan pistes van SkiWelt in topconditie te brengen en houden, starten 65 pistenbully’s dagelijks hun motoren. Elke chauffeur heeft een eigen gedeelte van het skigebied dat hij die dag helemaal netjes prepareert. En valt er veel sneeuw, dan doen ze hetzelfde rondje ’s ochtends net voor opening soms nog een keer.

5. SkiWelt is verkozen tot ’s werelds meest duurzame skigebied

SkiWelt doet veel op het gebied van duurzaamheid. Dat kon je al lezen bij punt 3, maar ze doen nog meer. Er wordt enorm veel gebruik gemaakt van zonne-energie. De ‘Sonnenlift’ in Brixen bijvoorbeeld draait 100% op zonne-energie. Bij alle installaties gaat de SkiWelt voor 100% hernieuwbare energie (waterkracht) van het Tiroler energiebedrijf TIWAG.

6. ’s Zomers grazen er koeien op de piste

In punt 2 schreef ik al over de ondergrond van de piste. Om de Alpenweiden zo gezond mogelijk te houden, grazen er op de meeste pistes koeien in de zomer. Zij zorgen ervoor dat het gras bemest wordt en zo in goede conditie blijft.

Stoeltjeslift met skiers
Veel liften in SkiWelt draaien op zonne-energie. © SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, Christian Kapfinger

7. SkiWelt maakt technische sneeuw

In SkiWelt geniet je het hele seizoen van de beste pistes, zelfs als Koning Winter even niet mee wil werken. Dit komt omdat ze hier technische sneeuw kunnen maken. Technische sneeuw is praktisch hetzelfde als natuursneeuw. Ook in SkiWelt zijn ze in staat sneeuw uit enkel water van drinkwaterkwaliteit te maken met de juiste vocht-temperatuur verhouding. Eigenlijk dus hetzelfde als normale sneeuw, maar dan zonder dat neerslag nodig is. Hierdoor geeft deze vorm van sneeuw nagenoeg hetzelfde gevoel als de natuursneeuw.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in