Nieuwsalert per mail ontvangen

69 sneeuwkanonnen op 1 piste

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 december worden in Gröden de World Cup wedstrijden Super-G en Afdaling gehouden. Dat is nog redelijk vroeg in het seizoen en daarom is het wel zo fijn als de winter meewerkt. Doet de winter dat niet, dan is er een plan B. Op de afdaling staan maar liefst 69 sneeuwkanonnen klaar, laat wedstrijddirecteur Rainer Senoner weten.

Om de wedstrijden door te laten gaan moet de complete wedstrijdpiste van 3,5 km een sneeuwlaag van minimaal 40 centimeter hoog en 60 tot 70 meter breed hebben. Dat is zo’n 80.000 kubieke meter sneeuw, oftewel 6.000 vrachwagenladingen van het witte spul. Aan het toeval wil de wedstrijdleiding dat niet overlaten.

Daarom staan er dit jaar 69 sneeuwkanonnen langs het parcours, om sneeuwzekerheid te garanderen. “Bij een graad of drie á vier onder nul zijn wij in staat om de Saslong piste binnen drie dagen compleet te besneeuwen”, legt Senoner uit.

En alsof dat nog niet genoeg is wordt de kunstmatige besneeuwing nog verder gemoderniseerd en efficiënter gemaakt. Volgend jaar moeten twee pompstations het water vanuit het dal in een nieuwe 50.000 kubieke meter grote wateropslag gebracht. Het systeem zorgt samen met nóg meer sneeuwkanonnen voor nóg meer sneeuwzekerheid. Dan zouden de wedstrijden zelfs door kunnen gaan als de temperatuur op nóg minder dagen laag genoeg is. Als er dan niet geskied kan worden weten wij het ook niet meer.

Je zou trouwens denken dat dit een uitzondering is, 69 sneeuwkanonnen op 1 piste, maar dat is niet zo. Ook voor de wedstrijden in Kitzbühel wordt de winter een handje geholpen. Daar staan zelfs nog meer kanonnen klaar. BIZAR!

Kitzbühel vreest voor sneeuwcondities en helpt winter een handje

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in