Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

6 wintersportactiviteiten in Les Menuires die je niet mag overslaan

© Les 3 Vallées / David ANDRÉ

Wintersportredacteur

Het dorp Les Menuires is onderdeel van een van de grootste skigebieden ter wereld, Les Trois Vallées. Alleen al om die reden valt er hier heel veel te beleven. Met ruim 600 km aan pistes is niemand hier snel uitgeskied! Maar welke wintersportactiviteiten in Les Menuires mag je nu echt niet overslaan als je hierheen gaat op wintersport? Daar hebben we eens onderzoek naar gedaan. Deze 6 wintersportactiviteiten wil je echt niet overslaan!

Wintersport in Les Menuires

Les Trois Vallées behoort met ruim 600 km aan pistes tot de grootste skigebieden van Europa en de hele wereld. Een wintersport in dit skigebied staat garant voor lange skidagen en prachtige dagtochten. Hoe hard je ook je best doet, al die pistekilometers ski je echt niet in één week! De pistes reiken tot maximaal 3266 meter hoogte en liggen verspreid over drie valleien. Over sneeuwzekerheid hoef je je hier geen zorgen te maken. Hetzelfde geldt voor afwisseling, dat zit hier wel goed. Wintersporters van alle leeftijden en niveaus kunnen prima uit de voeten in Les Trois Vallées.

Het skigebied is vanuit verschillende dorpjes te bereiken, allemaal met hun eigen kenmerken en karakter. Les Menuires is een van de dorpen in Les Trois Vallées. Het dorp ligt op 1850 meter hoogte, in de Vallée des Belleville. Het dorp bestaat uit verschillende wijken, waar je een afwisseling vindt tussen verschillende bouwstijlen. Van grote complexen tot sfeervolle chalets. Les Menuires is een levendige bestemming. Na afloop van de skidag kun je een drankje drinken in de après-ski, maar ook een van de andere activiteiten ondernemen. Benieuwd wat je hier echt wilt doen?

Wintersportactiviteiten Les Menuires Val Thorens
© Les 3 Vallées / Arthur BERTRAND

De 6 leukste wintersportactiviteiten in Les Menuires

Naast skiën en snowboarden zijn er nog vele andere wintersportactiviteiten in Les Menuires mogelijk. Van langlaufen tot een kijkje achter de schermen bij de bergredding. Welke activiteiten je op je lijstje wil zetten?

1. Skiën van Les Menuires naar Val Thorens en Méribel

Een duidelijk hoogtepunt van Les Menuires is de ligging! Les Menuires ligt in de Vallée des Belleville, waar onder andere ook de dorpen Saint Martin De Belleville en Val Thorens in gelegen zijn. In dit skigebied kun je flink touren als je dat graag wilt. Met ruim 600 km aan pistes, 172 skiliften en zeven verschillende dorpen is het een leuke uitdaging om de dagelijkse skitocht samen te stellen! Onze tip: koers eerst naar de Cime Caron op 3200 meter hoogte. Neem hier de zwarte Come Caron of koers via de rode Caron naar Val Thorens. Nu is het tijd om de volgende top aan te doen, de Col de la Chambre. Daal via de blauwe Lac de la Chambre af naar het dalstation van de Mont Vallon. Neem de lift omhoog en ski vervolgens vanaf 2952 meter hoogte naar Méribel.

Vergeet tussendoor niet te stoppen voor een typisch Franse lunch en een génépi!

2. Bezoek het Friendly Natural Park

Via de Masse 1 stoeltjeslift kom je bij het Friendly Natural Park. Dit funpark bestaat nog niet zo lang. In dit park kunnen kinderen en volwassenen leren over de dieren in het Vanoise Park. Daarnaast zijn er ook vele leuke activiteiten voor op de ski’s, namelijk skispelletjes en een slalomafdaling.

3. Langlaufen uitproberen!

In Les Menuires zijn meer dan 115 kilometer aan wandelpaden voor sneeuwschoenwandelaars en langlaufloipes te vinden. Een prachtige route van 21 kilometer lang loopt deels door het bos en naar verschillende dorpen. Tijdens deze uitdagende route, genaamd “Le Doron”,  overbrug je 250 hoogtemeters!

Langlaufen is een bekende wintersportactiviteit naast het ‘reguliere’ skiën in de Alpen. Heb je langlaufen al eens willen uitproberen? In Les Menuires kun je dat doen onder begeleiding van een instructeur. In het dorp vind je zelfs enkele oefenloipes die je kunt proberen. Ervaar op een hele andere manier hoe heerlijk wintersport is!

4. Als eerste op de piste met ‘First Track’

Elke woensdag heb je de mogelijkheid om als eerste op de pistes van Les Menuires te staan. Je kunt dan van de piste ‘Bouquetins’ afdalen. Hoe krijg je dit voor elkaar? Voor First Track heb je een speciale skipas nodig. Deze kun je halen bij de kassa’s onder aan de dalstations. Als je de activiteit geboekt hebt, moet je om 8.00 uur klaarstaan bij het dalstation van de Gondola Pointe de la Masse. Boven op de berg krijg je de tijd om een foto te maken met het prachtige uitzicht, kun je van een ontbijtje genieten en natuurlijk de afdaling naar beneden skiën. Wie wil dat nu niet?! Dan heb je de hele geprepareerde piste voor jezelf (of tenminste bijna voor jezelf)! Een leuke wintersportactiviteit in Les Menuires.

© Les 3 Vallées / David ANDRÉ

5. Struinen door het Les Menuires

Het dorp Les Menuires ligt prachtig tussen de bergen. Aan beide kanten van het dorp is het mogelijk om naar beneden te skiën. In het centrum vind je winkels met locale specialiteiten, leuke bars met zonnige terrassen en een overdekt winkelcentrum. Super leuk om in de avond naartoe te wandelen en eens rond te struinen. De hele sfeer is ontzettend gezellig door alle met hout afgewerkte accommodaties.

© Les 3 Vallées / David ANDRÉ

6. Beleef de wereld van de bergredding

Nieuw in de winter van 2022/2023 in Les Menuires is de Ski Patrol Experience. Hier kunnen kinderen leren hoe verschillende beroepen in de bergen worden uitgevoerd. Door middel van spellen wordt aan ze uitgelegd welk gedrag juist is op de berg en wat de gevaren kunnen zijn. Wil je jouw kind(eren) aanmelden voor deze activiteit? Dat kan bij de kabelbaan Preyerand of bij een VVV-kantoor. Kinderen van 7 tot 14 jaar oud kunnen zich opgeven voor een sessie van anderhalf uur. De sessies zijn van dinsdag tot vrijdag, drie keer per dag. In totaal kunnen er vijf kinderen meedoen per sessie, tegen een betaling van € 39,90 per deelnemer.

Deze ervaring is er ook voor tieners en volwassenen, de La Montagnette Immersive 2.0. Boven aan de stoeltjeslift in Les Menuires is een berghut omgetoverd tot een ruimte waar je kunt leren over de bergen. Met virtual reality is het mogelijk om te duiken in de wereld van preventie- en bergreddingswerk. De risico’s in de bergen worden uitgelegd met videoprojecties in 360 graden. Zo een leerzame sessie kan je gratis meemaken! Per sessie is het maximum aan deelnemers twintig personen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Chalet.nl

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in