Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

5 zaken om rekening mee te houden wanneer je met de auto op wintersport gaat

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In de koudere maanden van het jaar lonken voor velen de skipistes weer. Menig Nederlander pakt de auto om op zijn of haar wintersportbestemming van keuze te komen. Dat biedt uiteraard de meeste vrijheid, maar een autoreis onder winterse omstandigheden moet wel goed voorbereid worden. Daarom zetten we vijf zaken op een rijtje om rekening mee te houden wanneer je met de auto op wintersport gaat.

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn in Nederland in het geheel niet verplicht, ook niet bij winterse omstandigheden. In populaire wintersportlanden of landen die je moet doorkruisen om daar te komen, kan dat wél het geval zijn. In dat geval moet je dus voor vertrek winterbanden op je auto (laten) zetten. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden in de wintermaanden verplicht, net als in Tsjechië. In Frankrijk en Slowakije zijn ze enkel verplicht bij winterse omstandigheden, maar dat zijn de omstandigheden waarvoor je komt. In Zwitserland worden ze enkel aangeraden. Dus tenzij je gaat wintersporten in de Ardennen lijkt het onvermijdelijk dat je winterbanden moet hebben.

Moet je sneeuwkettingen hebben?

Sneeuwkettingen zijn in Nederland verboden, maar in andere landen kan het gebruiken van sneeuwkettingen juist verplicht zijn onder sommige omstandigheden. Dat is op zich terecht, want rijden zonder sneeuwkettingen op een besneeuwde bergweg kan wel degelijk gevaarlijk zijn. Sneeuwkettingen gebruiken is dus ook in je eigen belang. In Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk moet je sneeuwkettingen gebruiken waar dat aangeven staat, in Zwitserland nergens.

Met autoverzekering en juiste bescherming de gladde wegen op

Als het goed is, neem de winterse omstandigheden toe naar mate je dichter bij je wintersportbestemming komt. Daarmee loopt door gladheid en slecht zicht ook het risico op ongelukken op. Zorg daarom dat de verzekering je van auto op orde is voordat je vertrekt. Uiteraard doe je er alles aan om een ongeluk te voorkomen. Houd er rekening mee dat je met een weliswaar betaalbare WA verzekering wel enkel gedekt voor schade die je bij een ander veroorzaakt met je auto.

Rijden in Engelberg

Bereid je auto goed voor

Je wilt dat je auto je dient tijdens je wintersportreis. Daar moet je dan zelf wel wat voor doen. Gebruik bijvoorbeeld een ruitenwisservloeistof die ook bij flinke vriestemperaturen niet bevriest. Anders kan het een ijslaagje op je voorruit veroorzaken. Smeer de rubbers van de portieren van je auto met Vaseline of iets anders vettigs om ervoor te zorgen dat ze niet vastvriezen. Neem een anti-ijsdeken voor je voorruit mee of zelfs een autohoes voor over de hele auto om eindeloos ruiten krabben te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen voor stilstaan onderweg

Iedereen kan onverhoopt te maken krijgen met autopech, lange files of een ongeluk. Je kunt dan lange tijd in de kou vast komen te zitten zonder dat je ergens naartoe kunt. Zorg ervoor dat alle inzittenden warm kunnen blijven door dekens mee te nemen. Zorg er ook voor dat er voldoende eten en drinken is voor iedereen om de tijd door te kunnen komen. Neem een gevulde jerrycan met reservebrandstof mee, ga op tijd tanken en tref voorzieningen om mobiele telefoons te kunnen opladen in de auto, zodat je om hulp kunt bellen.

Heb je alles op orde? Dan wensen we je uiteraard een fijne en veilige reis toe!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in