Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

33 mensen 2,5 uur vast in stoeltjeslift in Duits skigebied

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Zondag was een memorabele dag voor alle bezoekers van het Duitse Skiwelt Schöneck. Sneeuw ligt er inmiddels niet meer, maar dat maakt deze bestemming niet minder geliefd voor een bergvakantie. In dit skigebied in het Saksische Vogtland moesten zo’n 100 reddingsmedewerkers in actie komen om 33 personen uit de 4-persoons stoeltjeslift te redden. De lift stond door een defect enkele uren stil.

Technisch mankement

Volgens de brandweer was het de grootste operatie ooit in het skigebied. Rond 11.30 uur stopte de 4-persoons stoeltjeslift ermee door een technisch mankement. 33 personen, waaronder kinderen en een oude dame, zaten hierdoor een paar uur vast op 15 meter hoogte. Het defect kon door de liftmedewerkers niet snel opgelost worden, dus zijn de hulpdiensten opgeroepen. Zo’n 100 reddingsmedewerkers waren zondag aanwezig tijdens de reddingsactie, waaronder de brandweer, bergredding en een technische hulpverleningsorganisatie.

2,5 uur durende actie

Manager van de lift, Jennifer Braun, vertelt achteraf in een interview met Berliner Zeitung dat de reddingsactie soepel verliep. Rond 14.00 uur was iedereen stond iedereen weer veilig op de grond, zonder verwondingen. Sommige bezoekers van het gebied hadden ook hun fiets mee in de lift. Die hingen na de missie nog steeds in de stoeltjeslift. “Het defect kan alleen worden verholpen met een reserveonderdeel. Die zouden we relatief snel moeten hebben en dan krijgt iedereen zijn fiets terug”, aldus Braun.

Hoe werkt zo een reddingsactie?

Je hebt het je in de winter vast weleens afgevraagd: hoe worden personen uit een stoeltjeslift gehaald als deze stil komt te staan? In Schöneck zijn reddingswerkers met touwen omhoog geklomen naar de stoeltjes met mensen die gered moesten worden. Eenmaal boven hebben de reddingswerkers de bezoekers geholpen met abseilen naar beneden. Braun: “Gelukkig houden de hulpdiensten elk jaar een oefening bij de lift. Hierdoor verliep alles soepel en hebben alle mensen veilig en ongedeerde de grond bereikt”.

Skigebied Skiwelt Schöneck: genieten in zomer en winter

Skiwelt Schöneck is zowel in de winter als in de zomer geopend. In de winter kun je hier skiën op 4 km aan pistes en gebruikmaken van in totaal 4 liften. Het is een erg familievriendelijk en knus skigebied. Op lange wachttijden hoef je hier niet te rekenen. De enige stoeltjeslift in het skigebied is ook in de zomer geopend en brengt de bezoekers dan naar een bikepark op de berg. Hier starten zeven routes die weer in het dal uitkomen. Schöneck ligt op ongeveer op 430 km rijden van Utrecht, in zo’n 4,5 uur ben je in het Duitse ski- en fietsgebied.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in