24 UUR IN: Achensee

Het nieuwe seizoen van 24 UUR IN is weer begonnen en we beginnen deze winter met 24 UUR IN Achensee. In de meeste regio’s die we bezoeken, verkennen we uitgebreid het skigebied, maar in Achensee was dat anders. Hier kwamen we speciaal voor het langlaufen. Met prachtig weer was het een leuke en afwisselende start van het derde seizoen van 24 UUR IN. Naast het langlaufen hebben we ook nog een deel van het skigebied ontdekt, maakten we een sneeuwschoenwandeling, gingen we rodelen en hebben we geholpen Kaiserschmarrn te bakken in een authentiek Oostenrijks hutje. Het waren zonder twijfel nu al de lekkerste Kaiserschmarrn van dit seizoen. Het waren een paar heerlijke dagen in Achensee waarbij de zonnebrand hard nodig was. Je snapt wel waarom als je de aflevering ziet!

Uitzicht Karwendelbahn op de Achdensee

24 UUR IN: Achensee | De aflevering

Voor de eerste aflevering van 24 UUR IN van dit seizoen waren we in de Oostenrijkse vakantieregio Achensee. Deze regio ligt om het grootste bergmeer van Tirol en is vooral populair bij families en langlaufliefhebbers. Ook wij kwamen hier voor het langlaufen en daar hebben we zeker geen spijt van gehad. De loipes lopen langs de Achensee en aan de voet van het Karwendelgebergte. Met dit uitzicht was het zeker geen straf om de pistes een keer in te wisselen voor de loipes.

Ondanks dat langlaufen onze hoofdactiviteit was in deze aflevering, hebben we ook een rondje gemaakt door een deel van het skigebied. Het skigebied is hier verdeeld over vier dorpen en heeft in totaal 53 km pistes. Dit maakt het skigebied gezellig en zeer geschikt voor families. Ouders kunnen tussen het skiën af en toe een kijkje nemen bij hun kinderen in het kinderland en de kinderen weten dat hun ouders in de buurt zijn. Het skigebied wordt regelmatig omschreven als ‘een gezellig gebied’ en wij snappen nu waarom. De sleepliften, oude Oostenrijkse hutten en de kleine omvang van het gebied maken het inderdaad een gezellig gebied.

Wij hebben zelf een dag in deze vakantieregio doorgebracht en dat beviel uitstekend. Het uitzicht op de Achensee was fantastisch, het weer was heerlijk en er stonden leuke activiteiten op het programma. Je ziet het allemaal in de aflevering van 24 UUR IN Achensee hieronder.

Achensee: enkele feiten

 • Vanaf Utrecht ben je ongeveer 9 uur en een kwartier onderweg naar Achensee
 • Van Utrecht tot Achensee is zo’n 880 km
 • Door de hoge bergen direct aan het meer, wordt Achensee ook wel het fjord van Oostenrijk genoemd
 • Je vindt hier meer dan 200 km aan langlaufloipes
 • De Achensee is het grootste bergmeer van Tirol, het meer is 9 km lang en 1 km breed
 • Het totale skigebied bij de Achensee heeft 53 km aan pistes

Ligging

Achensee | Het skigebied

Het skigebied bij de Achensee is verdeeld over vier dorpen rondom het meer. Achenkirch, Maurach, Pertisau en Steinberg beschikken allemaal over een klein skigebied, waarvan de eerste drie dorpen direct aan het meer liggen. Steinberg ligt wat hoger, op ongeveer 12 km van het meer. Het skigebied bij Steinberg is de kleinste van allemaal, met in totaal 1 kilometer aan pistes. Dit skigebied mag dan klein zijn, het wordt regelmatig gebruikt als trainingslocatie van wedstrijdskiërs. Naast de trainingspiste vind je hier ook eenvoudige pistes. Zo kunnen zowel beginners als gevorderde skiërs zich hier prima vermaken.

In Pertisau kun je vanuit het dorp het skigebied bereiken. De Karwendel-Bergbahn brengt je omhoog waar je meteen kunt genieten van een panorama-uitzicht op de omgeving en de Achensee. Dit gebied telt 12 pistekilometers, verdeeld over 6 km rode en 6 km blauwe pistes. Naast het dalstation van de Karwendel-Bergbahn vind je een groot kinderland, waar de kleinste wintersporters van de familie hun eerste bochtjes leren skiën. Vanuit het hele gebied bij Pertisau heb je een prachtig uitzicht, of je nou richting het meer of richting het Karwendel-gebergte kijkt.

Tot slot heb je nog het skigebied van Maurach, Rofan in Maurach. Dit gebied ligt in het Rofangebergte net boven het dorp. Met de Rofanseilbahn word je in slechts vijf minuten van het dorp naar het skigebied gebracht. Skigebied Rofan in Maurach telt in totaal 11 kilometer piste, waarvan 8 kilometer rode pistes zijn. In dit gebied vind je ook de Skyglider Airrofan. Dit is een zipline, met het harnas in de vorm van een vogel, waar je met z’n vieren tegelijk in kunt. Deze is bij mooi weer ook ’s winters geopend en zeker een aanrader voor de adrenaline zoekers.

Ten noorden van de Achensee vind je Achenkirch. Ook dit dorpje heeft een eigen skigebied, Hochalmlifte Christlum. Het gebied ligt tussen de 950 meter en 1.800 meter hoogte en is één van de sneeuwzekerste skigebieden van Oostenrijk. Door de vele moderne sneeuwkanonnen kan dit gebied sneeuwzekerheid bieden van december tot en met april. Hochalmlifte Christlum is een veelzijdig skigebied, met een funpark, buckelpistes, een kinderland en 27 kilometer aan gewone pistes. Dit maakt het gebied zeer geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren wintersporters.

 

Achensee | Extra activiteiten

De omgeving van de Achensee staat bekend om de vele langlaufmogelijkheden die je hier vindt. Slechts weinig mensen komen hier om te skiën of snowboarden. Met meer dan 200 km aan langlaufloipes is dat natuurlijk ook niet zo gek en als je de omgeving kent, snap je helemaal waarom mensen juist hier komen langlaufen. Waar we normaal het skiën altijd boven langlaufen zullen kiezen, maken we voor Achensee graag een uitzondering. Daarom ruilden we de pistes in voor loipes en genoten we op een heel andere manier van de prachtige natuur die deze regio te bieden heeft. De loipes liggen langs het meer en bieden uitzicht op het Karwendelgebergte.

Iedereen kan langlaufen in deze regio. Er zijn hier namelijk loipes van verschillende niveaus. Net als met skipistes worden de niveaus van loipes aangegeven met de kleuren blauw, rood en zwart. Hierbij is zwart het moeilijkst en blauw het eenvoudigst. De verdeling in dit gebied is 110,5 km aan klassieke loipes en 103,5 km aan skating loipes, beide in verschillende moeilijkheden. Dit maakt dat het gebied genoeg uitdaging biedt voor ieder type langlaufer. En vergeet ook niet de gezellige hutjes die langs de loipes liggen. Wij brachten een bezoek aan de Sennhütte, een typisch Oostenrijks hutje met overheerlijke Kaiserschmarrn.

Wil je de omgeving op een ontspannen manier ontdekken? Maak dan een ritje met een paardenslee. In een koets word je door twee paarden voortgetrokken en maak je een ritje door de omgeving. Het leuke hieraan is dat je op plekken komt waar je met de auto of te voet nooit zou komen. Zo zie je weer nieuwe dingen van de omgeving. Degene die de koets bestuurt, vertelt wat over de omgeving en de bijzonderen gebouwen waar jullie langs rijden. Het is een leuke en ontspannen manier om eens wat meer van de regio te zien. Zeker bij mooi weer is dit een aanrader!

Een andere activiteit om de omgeving te ontdekken is tijdens het sneeuwschoenwandelen. Deze activiteit stond voor ons ook op het programma en we werden aangenaam verrast. Onder begeleiding van een ranger maakten we een wandeling door de natuur. Tijdens deze wandeling vertelde de ranger ons over de natuur en de verschillende dieren die er in het wild leven. Aan de sporen kon hij ons al vertellen welk dier er had gelopen. Wij hadden mazzel en spotten zelfs nog een paar steenbokken. Een sneeuwschoenwandeling met een ranger is een aanrader voor het hele gezin. Het is een leuke en leerzame activiteit en je ziet stukken natuur die je anders nooit zal zien.

Uiteraard kun je in Achensee ook op verschillende locaties rodelen. Je vindt meerdere rodelbanen in de verschillende dorpen. In totaal zijn hier zes rodelbanen van verschillende lengtes. De kortste rodelbaan ligt in Steinberg en is 800 meter lang. Deze rodelbaan ligt naast een restaurant en is door de korte lengte ook zeer geschikt voor kinderen. Terwijl de ouders genieten van een hapje en een drankje, kunnen de kids zich hier vermaken op de rodelbaan. De andere rodelbanen vind je in Achenkirch, Maurach en Pertisau. Deze verschillen allemaal qua lengte, waarbij de kortste 1,3 km is en de langste 4,8 km. Die laatste vind je op de Zwölferkopf in Pertisau. Elk dorp in dit gebied heeft dus zeker één rodelbaan. Een leuk extraatje is dat de meeste banen tot ’s avonds laat open zijn. Deze zijn verlicht en minimaal tot 23:00 open. Ideaal om een heerlijke ski- of langlaufdag mee af te sluiten!

 

Onze tips

 • Met stip op nummer 1: ga langlaufen!
 • Breng een bezoekje aan de Sennhütte voor de lekkerste Kaiserschmarrn.
 • Maak een sneeuwschoenwandeling met een ranger en leer meer over de natuur en de dieren die er leven.
 • Ga een dagje skiën in één van de kleine, familievriendelijke skigebieden.
 • Breng een bezoekje aan Steinberg en ga een rondje rodelen op de kortste rodelbaan van het gebied.

Sneeuwschoenwandelen Karwendel Achensee

1 minuut in Achensee

Zoals je van ons gewend bent, hebben we ook voor 24 UUR IN Achensee een korte video gemaakt. In deze video hebben we geprobeerd in 1 minuut zoveel mogelijk van onze mooiste beelden te laten zien, zonder al te veel te verklappen. Zo krijg je alvast een goede indruk van onze tijd in Achensee, zonder dat je meteen al alles weet. Verheug je je na het zien van deze video al op de hele aflevering?

De teaser komt zo snel mogelijk online.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in