Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

14 toerskiërs meegesleurd door lawine in Montafon

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Zaterdagochtend, rond 10.25 uur, zijn veertien toerskiërs in een lawine terechtgekomen. Meerdere groepen, in totaal achttien personen, waren onderweg door het Öfatobel richting de Öfapass (Montafon) toen er een lawine los kwam van de Drusenfluh. Tien van de veertien betrokkenen wisten zichzelf uit de sneeuw te bevrijden, maar vier personen werden volledig bedolven onder de sneeuw. Gelukkig heeft iedereen de lawine in Montafon overleefd.

14 personen in bij lawine in Montafon

Meerdere toerskiërs, in totaal achttien personen, wilden afgelopen zaterdag de Öfapass in Montafon bereiken. Rond 10.25 uur, toen de eerste groep op ongeveer 2200 meter aan kwam, ontstond een lawine. Veertien van de achttien toerskiërs werden door de lawine meegesleurd. Tien personen werden slechts gedeeltelijk bedolven onder de sneeuw en konden zichzelf bevrijden. De vier andere toerskiërs werden volledig bedolven onder de sneeuw, maar konden gelukkig snel gelokaliseerd en bevrijd worden. Drie wintersporters zijn gewond geraakt door de lawine in Montafon.

Lawinewaarschuwingsniveau drie

De lawine-uitrusting heeft de toerskiërs gered. Gisteren was er lawinewaarschuwingsniveau drie in dit gebied. Daarnaast was er slecht zicht met mist en sneeuwde het licht. Een helikopter kon hierdoor niet ingezet worden. Om de gewonden te helpen, werden 26 bergredders van de bergreddingsdiensten Vandans en Schruns-Tschagguns ingezet, ook kwam de Alpinpolizei in actie met twee personen. Volgens de bergredding hadden de wintersporter erg veel geluk bij deze lawine in Montafon. Het had heel anders kunnen aflopen.

Hoe werkt de lawinegevarenschaal?

Lawinegevaar nog steeds aanwezig

Bergredder Rupert Pfefferkorn roept via de ORF nog steeds op voorzichtig te zijn. De situatie in de bergen is nog steeds kritiek. “Voordat gaat toerskiën en op moeilijk terrein komt, moet je goed nadenken over hoe een redding daadwerkelijk kan plaatsvinden en over hoe ver je kunt gaan. Voordat je je in bepaalde gebieden begeeft, is het verstandig om erachter te komen hoe het daar echt is”. De bergredder waarschuwt: ga niet op pad zonder genoeg kennis!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in